Putous-Karim rakentui Twitter-vinkeistä

Karimin luonut näyttelijä Jussi Vatanen paljastaa, että hän käytti hahmoon surutta sosiaalisesta mediasta saatuja ideoita. Aamu-tv:ssä vieraillut Vatanen sanoi, että Karimin elinkaaren pituutta Putous-ohjelman jälkeen on vaikea arvioida.

Jussi Vatanen.
Lauantaina selvisi vuoden 2013 Putous-voittaja, hän on Karim Z. Yskovicz. Mutta mikä mies on Jussi Vatanen?

Vuoden sketsihamo -kilpailun MTV3:n Putous-ohjelmassa voittanut Karim Z. Yskowicz rakentui osittain sosiaalisesta mediasta saatujen vinkkien pohjalle.

Karimin hahmon luonut näyttelijä Jussi Vatanen kertoi Ylen Aamu-tv:ssä, että Karimin esittäminen oli kiitollista työtä - Karimille kun keksi melko helposti, mitä hahmo voisi aina seuraavassa lähetyksessä tehdä.

- Aika paljon ihmiset antoivat myös vinkkejä Facebookissa ja Twitterissä. Tuli tipsejä, että "hei sano tälleen, täähän olisi hauskaa". Minä myös käytin aivan surutta näitä vinkkejä.

Idea some-intoiluun tuli ohjaajalta

Vatanen sanookin, että tietyssä mielessä Karimia voi pitää suomalaisten - tai itse asiassa somelaisten - tekemänä. Lähtöajatus Karimin hahmoon juontaa pidemmän ajan taakse.

- Minulla oli aika pitkään ajatus, että olisi kiva tehdä sellainen hahmo, joka ei näyttäisi suomalaiselta, joka ei puhuisi kuin suomalainen - että hänellä olisi vähän niin kuin maahanmuuttajapiirteitä - mutta omasta mielestään olisi perin juurin ja täysin suomalainen.

Idea Karimin Twitter-intoon tuli Putouksen ohjaajalta Tuomas Summaselta.

- Tomppa heitti, että mitä jos hahmo olisi hyvin aktiivinen Twitterissä ja Facebookissa. Olin aluksi, että en tiedä, onko siinä mitään hauskaa. Kypsyttelin ideaa ja sittenhän Karimista tuli tällainen Twitter-entusiasti. Siitä seurasi tämä koko Suomi-some-sotku, mikä oli Karimin kantava voima.

Suoran tekemisen jännitys ei katoa

Sitä, miten pitkään Karim elää Putouksen nyt loputtua, on Vatasen mielestä vaikea arvioida.

- Keikkatarjouksiahan tulee kaikenlaisia. Siinä on myös tällaista David Hasselhof -efektiä: tilataan jonnekin markkinoille ja sitten ihmiset tulevat katsomaan. Tilaaja on tyytyväinen ja hahmona heiluttelet siellä vähän ulkopuolisena kättä.

- Ne ovat vähän sellaisia "joulupukkikeikkoja". En tiedä, ovatko ne näyttelijälle mielekkäimpiä, mutta sitten taas on sellaisia keikkoja, joihin saa paneutua. Saa tehdä hyvää sisältöä ja huumoria.

Vatanen oli mukana Putouksessa kolmatta kertaa.

- Se jännitys, mikä tulee suoran lähetyksen tekemisestä ei häviä minnekään. Ihan yhtä paljon pitää nähdä vaivaa ja ihan yhtä paljon jännittää eli siinä mielessä tämä kausi ei eronnut edellisistä.