Megauploadin perustaja askeleen lähempänä oikeudenkäyntiä Yhdysvalloissa

Elokuussa alkavassa oikeudenkäynnissä on tarkoitus päättää, luovutetaanko saksalais-suomalainen Kim Dotcom Yhdysvaltoihin.

Ulkomaat

Yhdysvaltalaiset viranomaiset ovat päässeet eteenpäin pyrkimyksissään tuoda saksalais-suomalainen Kim Dotcom oikeuden eteen Yhdysvalloissa.

Valitustuomioistuin eväsi tiedostojen jakelusivusto Megauploadin perustaja Kim Dotcomin puolustukselta oikeuden päästä käsiksi kaikkeen todistusaineistoon, jonka varjolla saksalais-suomalaista nettivaikuttajaa syytetään.

Uuden-Seelannin valitustuomioistuin kumosi näin aikaisemman oikeusistuimen päätöksen todistusaineiston luovuttamisesta. Yhdysvaltoja edustaneet lakimiehet vetosivat onnistuneesti todisteiden määrään. Heidän mukaansa aineistoon voi kuulua miljardeja sähköpostiviestejä, joiden jakaminen Dotcomin puolustuksen kanssa viivyttäisi luovutusoikeudenkäyntiä edelleen.

Dotcomin puolustuksen näkökulmasta Megauploadin perustajan ja hänen kolmen kollegansa oikeuksia ei voi asianmukaisesti ajaa ilman tarkkaa tietoa siitä, millä perusteilla heitä oikein syytetään.

Elokuussa alkavassa oikeudenkäynnissä on tarkoitus päättää, luovutetaanko Dotcom Yhdysvaltoihin. Käsittely saattaa hyvinkin vielä venyä, sillä sitä on siirretty jo kahdesti. Dotcom on myös ilmoittanut valittavansa valitustuomioistuimen päätöksestä Uuden-Seelannin korkeimpaan oikeuteen.

Viranomaiset sulkivat Kim Dotcomin pyörittämän Megaupload-tiedostonjakopalvelun noin vuosi sitten. Huippusuositun palvelun kautta kulki neljä prosenttia internetin liikenteestä. Dotcom vangittiin ratsian yhteydessä, mutta on parhaillaan vapaana takuita vastaan. Yhdysvallat haluaisi miehen oikeuteen muun muassa tekijänoikeusrikoksista ja rahanpesusta. Dotcom on kiistänyt syytteet.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset