1. yle.fi
  2. Uutiset

Hotelli Seurahuone juhlii - Sata vuotta valtaa ja kulttuuria Kaivokadulla

Vuodesta 1833 vieraita vastaan ottanut Seurahuone on Helsingin vanhin toimiva hotelli. Toiminta alkoi Kauppatorin kupeessa nykyisessä kaupungintalossa. Kaivokadulle hotelli siirtyi vuonna 1913. Seurahuoneeseen liittyy tarinoita valtionpäämiehistä ja kulttuuripersoonista aina kummituksiin saakka.

Kotimaan uutiset
Hotelli Seurahuoneen ravintolasali.
Hotelli Seurahuone

Satavuotiaan Seurahuoneen ravintolatilat on uudistettu juhlavuoden kunniaksi. Hotellipäällikkö Petteri Vitikainen kertoo, että Le Havre nimen saaneeseen ravintolaan on haettu ranskalaisia vaikutelmia kotimaisin vivahtein.

- 180 vuotta sitten tuotiin toiminta-ajatukset Keski-Euroopasta ja siinä fiiliksessä eletään edelleen. Rakennus on suojeltu ja ravintolassa on esimerkiksi edelleen alkuperäiset kattokruunut.

Nimen viemisen Kaurismäen elokuvasta Vitikainen kuitenkin kieltää hymyssä suin.

- Nimeä suunniteltiin pitkään. On onnellinen yhteensattuma, että Aki Kaurismäen elokuva tuli ja satuimme huomaamaan yhteneväisyyden.

Kulttuuripersoonien kantapöydät yhä paikoillaan

Seurahuoneeseen liittyy lukuisia tarinoita, joissa seikkailevat merkkihenkilöt ja kulttuuripersoonat. Heistä tunnetuin on ehkäpä marsalkka Mannerheim, jonka mukaan ravintolasalin yläpuolella sijaitsevaa turkkilaista kabinettia kutsutaan Marskin kabinetiksi.

- Siellä marsalkka lähinnä jatkosodan aikana piti epävirallista päämajaansa. Siellä tehtiin tärkeitä päätöksiä ja hänellä oli paljon kansainvälisiä vieraita. Tarinoissa on salakäytäviä ja henkivartijoiden tarkastusluukkuja, Vitikainen kertoilee.

Myös Tauno Palo viihtyi Seurahuoneella.

- Hänen kantapöytänsä baarin puolella on tarinan mukaan sijoitettu sen mukaan, että peilistä näkee, milloin vaimo tulee hakemaan, mutta en tiedä sen todenperäisyydestä. Hänen seurueessaan viihtyi muun muassa Mika Waltari.

Baari ja ravintola houkuttelevat Vitikaisen mukaan kulttuuriväkeä edelleen.

- Samanlaista kantapöytäkulttuuria ei ole muodostunut, mutta kulttuurijatkumona voisi sanoa, että täällä on kuvattu useampaakin elokuvaa.

Hotellin oma kummitus valvoo laatua

Hotellin käytävillä on usein nähty kulkevan hailakan vaalean naisen. Kyseessä ei ole vakioasiakas vaan hotellin oma kummitus.

Vitikaisen mukaan taloa 70 vuotta johtanut Anna Noschis ei ole luopunut vallasta vieläkään.

- Hän valvoo, että Seurahuoneen laatutaso pysyy yllä. Hän vaeltelee tuolla juhlakerroksessa, josta parvekkeiden kautta näkee ravintolasaliin. Olen kuullut tätä sekä henkilökunnan että asiakkaiden suusta, eli jotain perää siinä on pakko olla.

Lue seuraavaksi