Mitä nettivainoamiselle pitäisi tehdä?

Toisen ihmisen vainoaminen on entistä yleisempää sosiaalisessa mediassa. Mitä sinä ajattelet nettivainoamisesta? Onko sinua uhkailtu tai onko sinusta levitetty yksityiselämää loukkaavaa tietoa internetissä? Onko sinun sosiaalisen median tileille murtauduttu?

Osallistu
Bitit ja kallo -grafiikka.
Matti Myller / Yle

Vainoamisella tarkoitetaan toistuvaa henkilöön kohdistuvaa häirintää tavalla tai toisella. Siviilihenkilön toiseen siviilihenkilöön kohdistama vaino, esimerkiksi erotilanteissa, johtaa usein ylilyönteihin. Yksityiselämää loukkaavaavia tietoja tai arkaluontoista yksityistä materiaalia saatetaan levittää netissä. Yleisimpänä esimerkkinä ovat alastonkuvat.

Helsingin nettipoliisi Marko Forss nostaa ongelman esille blogikirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun) Uudessa Suomessa. Hän kirjoittaa, että uusia sosiaaliseen mediaan liittyviä pykäliä on jo ehditty harkita vainoamisen suhteen

- Rikoslakiin ollaan kaavailemassa muutoksia häirinnän ja vainoamisen osalta. Rangaistusasteikko olisi sama kuin laittomassa uhkauksessa, eli sakosta kahteen vuoteen vankeutta. Viestintärauhan rikkomisessa rangaistus olisi sakosta kuuteen kuukauteen vankeutta, Forss kirjoittaa.

Mitä sinä ajattelet tilanteesta? Pitäisikö lainsäädäntöä uudistaa, jotta nettivainoamista saataisiin suitsittua. Millaisia kokemuksia sinulla on nettivainoamisesta.