Voiko kone korvata ihmisen vanhustenhoidossa?

Ikäihmisten avuksi on kehitetty esimerkiksi puhuvia ruoka-automaatteja ja hoitorobotteja. Voiko vanhustenhoidon sälyttää ihmisiltä koneille? Millaisia laitteita vielä voitaisiin keksiä?

Osallistu
Rauha Peiponen ja hoitorobotti.
Rauha Peiponen ei ole hätkähtänyt hoitorobotin vierailuja.Yle / Pasi Takkunen

Lahden kotihoito kokeilee puhuvia ateria-automaatteja vanhusten hoidossa. Ateriavalikoima on laaja ja annoksen voi lämmittää milloin haluaa.

Tämä tosin edellyttää sitä, että vanhus itse kykenee valitsemaan aterian pakastimesta ja laittamaan sen pakastimen päällä olevaan kiertoilmauuniin. Mikä parasta, laite opastaa puheella vanhusta annoksen lämmittämisessä.

Laitteen toivotaan parantavan vanhusten toimintakykyä ja tarjoavan entistä enemmän valinnanvaraa ruoka-aikoihin ja ruokalajeihin. Automaatti helpottaa myös kotihoidon työtä. Lisäksi ruoka-automaatin toivotaan edistävän vanhusten asumista omassa kodissaan mahdollisimman pitkään.

Miltä ikäihmisistä huolehtimisen automatisoiminen kuulostaa? Missä muissa asioissa uusi tekniikka voisi auttaa iäkkäitä kansalaisia, jotka usein asuvat yksin omassa kodissaan.

Uskotko tekniikan riemuvoittoon ja vielä käyttämättömiin mahdollisuuksiin vanhustenhoidossa? Voivatko koneet korvata ihmisen hoitotyössä?