Tuiskulassa Metallicakin jäi ilman viinaa

Monen nuoruusmuistoissa Nivalan Tuiskula oli se paikka, jossa opittiin tanssimaan, nähtiin ihaillut bändit sekä solmittiin enemmän tai vähemmän kestäviä suhteita. Järjestäjien mieleen on jäänyt esimerkiksi kokkaava Popeda ja niskojaan huoltava Remu.

Kotimaa
Kuvassa näkyy Tuiskulan tanssisali ja etualalla näkyy esiintymislava.
Raila Paavola / Yle

Nyt myynnissä olevan Tuiskulan takahuone kätkee nurkkiinsa monenlaisia muistoja. Iltojen järjestämisessä mukana olleiden Juha Niemelän ja Asko Gummeruksen mukaan kaikki bändit kunnioittivat taloa ja sen tapoja.

Esiintyjät hyväksyivät myös sen, että kaikkia takahuonetarjoilun toiveita ei täytetty.

- Isäni Mauno Niemelä oli Nivalan Urheilijoiden toiminnanjohtajana ollessaan tiukka tässä asiassa ja veti surutta ruksit toivelistassa viinien ja kaljojen yli. Hän perusteli asiaa sillä, että alkoholia ei osteta urheiluseuran piikkiin, Juha Niemelä kertoo.

Talo tarjosi muusikoille kuitenkin muita virvokkeita sekä ruokaa ja saunan.

Pate kokkasi ja Remu meni hierojalle

Niemelä ja Gummerus oppivat vuosien varrella jokaisen yhtyeen tavat. Esimerkiksi Popedan pojilla oli tapana tulla pikkutunneilla talon baarin keittiöön.

- Ensin he tiskasivat ja sen jälkeen laittoivat ruokaa ylijääneestä ruuasta. Myös Remulla oli tietty rutiini Nivalassa. Hän nimittäin meni aina paikalliselle hierojalle laittamaan niskansa kuntoon, Niemelä kertoo.

Ennen Dannyn keikkaa auto kulki monta tuntia kylänraitilla, ja kaiuttimista raikui "Maantieltä taloon".

Asko Gummerus, Nivala

Muistoihin on jäänyt erityisesti myös 70- ja 80-luvun näyttävät lavashowt. Niin Tapani Kansan kuin Dannyn taustalla nähtiin isot bändit puhaltajineen, hulppeat rekvisiitat, taustatanssijat ja joskus jopa raketteja.

- Keikkoja mainostettiin pitkin päivää. Ennen Dannyn keikkaa auto kulki monta tuntia kylänraitilla, ja kaiuttimista raikui "Maantieltä taloon", Gummerus muistelee.

Mansen nöyrät rokkikukot

Järjestäjien mukaan meno takahuoneessa oli vauhdikasta, mutta monen yhtyeen jäsenet olivat yllättävänkin siistejä. Kaikki on toki suhteellista, ja esimerkiksi seinät jouduttiin maalaamaan useaan kertaan.

Niemelän ja Gummeruksen mieliin on piirtynyt nöyrä ja tavallinen kuva monesta nimekkäästä esiintyjästä.

- Metalican jäsenistä jäi todella leppoisa ja positiivinen kuva. He olivat siinä missä muutkiin huolissaan, tuleeko paikalle tarpeeksi yleisöä. Myös tamperelaisista muusikoista on jäänyt rento kuva. Esimerkiksi Martti Syrjä ja Pate Mustajärvi eivät mitenkään korostaneet itseään.

Tähdenlennon tunnistikin Niemelän mukaan asenteesta.

- Kyllä sen näki heti, jos joku oli vuoden tai kahden juttu. Joillakin taitavilla muusikoilla nousi harmillisen nopeasti nesteet hattuun ja kaikesta toiminnasta puuttui tarvittava pitkäjänteisyys.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus