1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ruokakaupasta toivotaan Torikortteleiden pelastajaa

Helsingin vanhan empirekeskustan korttelit jatkavat avautumistaan kaupunkilaisille. Bockin talon katutasoon haetaan mallia muun muassa Tukholman DesignTorgetista. Kiseleffin talon yskähdellyt toiminta puolestaan aiotaan elvyttää päivittäistavarakaupalla.

Muun muassa remontoidussa Kiseleffin talossa on kamppailtu kävijäpulan kanssa. Kuva: Helsingin kaupunki / Seppo Laakso

Me tarvitsemme sinne enemmän syitä tulla joka päivä, päivittäistavarakauppa on tässä yksi vaihtoehto.

Peggy Bauer

Lähinnä kaupungin hallinnon käytössä olleet torikorttelit Senaatintorin ja Kauppatorin välissä avautuvat yleisölle talo talolta ja sisäpiha sisäpihalta.

Tänä vuonna korttelien kätköissä aletaan myös panna olutta, lupaa alueen elävöittämisestä vastaavan Helsingin Leijona Oy:n kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer.

- Tänä vuonna on tulossa uusia avauksia. Unioninkadun ja Sofiankadun väliin aukeaa uusi Apteekintalon sisäpiha, jonne tulee muun muassa uusi panimoravintola Bryggeri. Myös FishMarket ja Sasso uusiutuvat ja aukeutuvat kesän korvilla.

Lisäksi Bauer lupaa, että telttasauna lämpiää sisäpihalla tänäkin jouluna. Sitä ennen vietetään myös perinteeksi muodostuvaa kesän katujuhlaa.

Kiseleffistä häädetyille käsityöläisille uusi mahdollisuus

Helsingin kaupunginvaltuuston kotipesän eli Bockin talon katutaso avautuu tänä vuonna uudelleen. Toimintaa valtuustosalin alakerrassa rakennetaan käsityöläisyyden ympärille.

- Siitä on tulossa paikka, jonne käsityöläisyyden ammattilaiset ja harrastajat voisivat kokoontua. Käsityöläisyys voi tarkoittaa myös itse tekemistä ja uuden oppimista, Bauer kaavailee.

Mallia Bockin talon pyörittämiselle voitaisiin hakea vaikkapa Tukholmasta.

- Sinne tulee suuri 150 neliöinen tila, jonne haetaan joko yhtä yritystä pyörittämään kokonaisuutta, jonne käsityöläiset voisivat tuoda tuotteitaan esille, tai sitten toimintamalli voisi olla tukholmalaisen DesignTorgetin mukainen eli aluetta pyörittäisi kollektiivi.

Päivittäistavarakauppa pelastamaan hiljaista Kiseleffin taloa

Suurella rahalla remontoitu Kiseleffin talo on avautumisensa jälkeen ollut niin hiljainen, että osa uusista yrittäjistä on jo ehtinyt jättää kauppapaikkansa. 

Bauerin mukaan taloon tarvitaankin toimijoita, jotka houkuttelevat kaupunkilaisia sinne uudestaan ja uudestaan. Perusmarketit eivät kuitenkaan ole vaihtoehtojen joukossa.

- Me tarvitsemme sinne enemmän syitä tulla joka päivä, päivittäistavarakauppa on tässä yksi vaihtoehto, Bauer toteaa.