1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

OTK: Laukaan romahtaneen maneesin rakenteissa ruostetta

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan Laukaassa helmikuun 13. päivä romahtaneen maneesin teräskehissä oli havaittavissa merkittävää ruostumista.

Kotimaan uutiset
Ratsastuskoulun maneesin romahtanut katto ja rakenteet Laukaassa.
Ratsastuskoulun maneesin romahtanut katto ja rakenteet Laukaassa.Janne Nousiainen / Lehtikuva

Onnettomuustutkintakeskus on saanut Laukaassa romahtaneen maneesin paikkatutkinnan päätökseen.

Ruoste yksin on tuskin koko syy. Me selvitetään sen osuutta tapahtumiin.

Johtava tutkija Kai Valonen

Alustavien tietojen mukaan hallin pääkannattajina toimineissa teräskehissä oli havaittavissa merkittävää ruostumista.

Myös pulttiliitoksia oli vaurioitunut ja niiden asianmukaisuutta ja vaikutusta tapahtuneeseen selvitetään.

Yhtä syytä tuskin löytyy

Ruostuminen on voinut johtua pintakäsittelyn puutteista, joka on voinut heikentää rakenteita ajan myötä.

- Ruoste yksin on tuskin koko syy. Me selvitetään sen osuutta tapahtumiin. Meillä on edelleen kolme asiaa auki: mikä on suunnittelutyön osuus, mikä on teräsrakenteiden valmistuksen osuus ja mikä on ajan hampaan osuus tapahtuneessa. Näiden painoarvot tarkentuu tutkinnan edetessä, kertoo johtava tutkija Kai Valonen

Valosen mukaan yhtä syytä maneesin romahtamiselle tuskin löytyy.

- Yhtä syytä siihen ei ehkä löydy, vaan välitön syy tulee olemaan moniulotteisempi: joillain painoarvoilla suunniteluun, valmistukseen tai korroosioon liittyvä.

Lumikuorma ei sekään ollut onnettomuuden syy.

- Siellä olisi tarvittu tuplamäärä lunta, että voisi olla ymmärrettävää, että halli sortuisi. Joku iso vika rakenteessa on ollut. Katto, jossa on vikaa sortuu talven aikaan, jos on sortuakseen.

Tarkastukset tarpeen

Onnettomuustutkintakeskus kehottaa myös laajentamaan hallien tarkastuksia, sillä riskirakenteista voidaan käyttää myös muita nimiä kuin Isola. Lisäksi vaurioita voi myös olla muissakin rakenteissa kuin teräsrakenteissa.

- Meidän näkemys on, että sellaisia rakennuksia missä oleskelee suuria määrä ihmisiä ja on suuren onnettomuuden vaara, niin niitä pitäisi käydä läpi. Rakenteita, jotka ovat menneinä vuosina pettäneet on monenlaisia, joten halleja pitäisi käydä läpi laajalla rintamalla ja matalalla kynnyksellä, nimestä riippumatta, Valonen toteaa.

Valosen mukaan jokainen hallin omistaja voisi teettää osaavalla rakennesuunnittelua tuntevalla asiantuntijalla tarkastukset, jotta voisi itse olla hallin turvallisuuden suhteen hyvällä mielellä.

Laukaan maneesiromahduksen koko tutkinta valmistuu vuoden loppuun mennessä, mutta keskeisistä tuloksista tiedotetaan ennen kesää.

Lisätty Valosen kommentit 13:31

Lue seuraavaksi