Palkkaneuvottelujen puinti alkaa alkuviikosta

Akavan mukaan kolmen päivän koulutuskiistaa yritetään sopia alta pois jo viikonlopun aikana.

talous
STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää.
Työmarkkinajärjestöt alkavat ensi viikolla kartoittaa mahdollisuuksia laajaan palkkaneuvotteluun.

Työmarkkinajärjestöt alkavat ensi viikolla kartoittaa mahdollisuuksia laajaan palkkaneuvotteluun. Tänään ammattiyhdistysten ja työnantajien edustajat ovat ratkoneet lähtöasetelmia hallituksen johdolla. Yrityksenä on punnertaa keskitetty palkkaratkaisu ennen kehysriittä. Aikaa olisi näin kolme viikkoa.

Kantona kaskessa on kolmen päivän koulutuskiista, joka juontuu vuoden 2011 raamisopimukseen. Työnantajien ja palkansaajien välejä hiertävä kysymys otetaan keskusteluun jo viikonloppuna, kertoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder. Ratkaisematon riita häiritsisi hänen mukaansa uusia neuvotteluja.

- Me toivomme, että tästä tulee jotain. Mutta ei tässä uskalla mennä sanomaan ennusteita, kertoi SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen heti hallituksen aamupäiväkestien jälkeen.

Huoli työttömyyden kasvusta on ajamassa työmarkkinaosapuolet uudestaan neuvottelupöytään. Perjantaiaamupäivän keskustelua isännöivät Valtioneuvoston linnassa pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.).

Häkämies toivoo hallituksen kädenojennusta

Lähtökohtaisesti työnantajapuolen tiukka viesti on palkankorotusten jäädyttäminen nollaan - mitä ammattiyhdistykset kavahtavat. Elinkeinoelämän keskusliitto EK julisti eilen kahden vuoden nollalinjan ehdoksi sille, että se suostuisi keskitettyyn palkkaratkaisuun.

EK oli pikku hiljaa alkanut lämmetä laajemmalle palkkaraamille liittokohtaisten päätösten sijaan.

- Ennen kaikkea siksi, että hallitus ilmaisee haluaan tukea, sanoi EK:n toimitus Jyri Häkämies perjantaina.

- Jos ymmärrämme sen oikein niin, että esimerkiksi henkilöverotuksella halutaan ostovoimaa vahvistaa, silloin voi olla edellytyksiä kaksivuotiselle nollaratkaisulle.

Häkämies kuvasi Valtioneuvoston linnassa käytyjä keskusteluja vasta alkutaipaleeksi.

- Aikaahan tässä ei ole hukattavaksi.