1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Puusuksessa terva kuluu, suksi ei

Puusuksi ei ole kuollut. Remmisiteeseen voi pistää mieltymysten mukaan vanhat armeijasukset, tallin ylisten perintökalleudet tai ihan uudet omaan käyttöön räätälöidyt sivakat. Umpihangessa puusuksi on edelleen lyömätön, mutta sillä on myös kuntohiihtäjien keskuudessa oma vankkumaton kannattajakuntansa.

Kuva: Hannu Harhama/ Yle

Tervapohja kiiltää kauniisti. Se tuo puun syyt houkuttelevasti esille. Niissä henkii lupaus yhteisestä reissusta.

- Suksi pysyy kunnossa, kun vaan muistaa tervata. Terva kuluu siinä missä tavallisesta voideltavasta suksessa pito- ja luistovoide. Käytännössä siis vain terva kuluu, puu ei, sanoo edelleen puusuksella hiihtelevä Mikko Reitti.

Kun näillä lähtee hiihtämään, puolentoista tunnin lenkki on eri asia kuin uusilla suksilla.

 Perustalvessa alle 20-asteen pakkasessa puusuksi toimii aina. Yhdellä tervauksella menee 100-200 kilometriä.

- Tervaan suksen pari kolme kertaa talven aikana.

Tarjolla on tavallista tervaa, joka saadaan lämmittämällä suksen pohjaan. Tarjolla on myös synteettistä tervaa.

- Käytän synteettistä tervaa, joka voidellaan pohjaan. Se imeytyy siitä itsestään. Sitä saa ihan tavallisista urheiluvälinekaupoista.

Kesän jälkeen puusuksi imee mielellää kosteutta

Puusuksen luisto ei ole nykysuksien veroinen, mutta eipä ole suurempia pito-ongelmiakaan.

- Kun näillä lähtee hiihtämään, puolentoista tunnin lenkki on eri asia kuin uusilla suksilla. Aina on työmiehen keli eli puolessatoista tunnissa kolmen tunnin teho, sanoo pitkiä extreme-reissuja ja erilaisia retkihiihtoja harrastava Reitti.

Hän varoittelee puusuksien uusia käyttäjiä maltillisesta käytöstä. Puusuksi kyllä kestää, mutta sille pitää antaa kesänjälkeisessä uudelleennäkemisessä aikaa.

- Kun sukset otetaan varastosta tai tallin ylisiltä käyttöön, ne ovat olleet lämpimässä tai jopa helteessä. Ne ovat rutikuivia. Siksi niiden pitää antaa aluksi olla ulkona viikko kaksi. Eli annetaan ensiksi imeä kosteutta ja sitä kautta tulee sukseen joustoa. Puusuksi menee juuri syksyllä helposti poikki tai kanta halkeaa kuivuuden takia.

Ei leveä side latua pilaa

Jos tallin ylisillä ei perintö-Järvisiä löydy, voi itselleen osta aivan uudetkin puusukset. Tarjolla ovat kaikki vaihtoehdot pitkistä pätkiin, leveistä vähemmän leveisiin. Kapeitahan ne eivät ole koskaan.

Esimerkiksi SA-kaupasta saa armeijan käytettyjä suksia moneen tarpeeseen. Kunnon sommalla varustetut sauvat ja vanhat kunnon kannan taakse sipaistavat remmisiteet löytyvät myös.

Jos se pieni ääni ei haittaa, niin paras kyyti on kevätauringossa.

- Kävin just hakemassa SA-kaupasta siteet, mutta kun siteet ja sukset myytiin paketissa, piti ostaa suksetkin. Mutta laitoin muovipohjasukset piiloon.

Tarjolla on kaikenlaisia metsä-, retki ja latusuksia. Joku voi pitää hankalana latuja mentäessä leveää sidettä. 

- Ei se leveä side latua pilaa, mutta reuna kyllä hioutuu. Jos se pieni ääni ei haittaa, niiln paras kyyti on kevätauringossa.