Klassikkoautot avaavat Pohjola-rallin

Oulun seudulla ajetaan Pohjola-rallin mestaruudesta jo 50. kerran. Perinteinen ralli kiinnostaa edelleen ja autokuntia on ilmoittautunut mukaan lähes 150. Mukana on myös klassikkoautoja Historic Rally-sarjassa.

urheilu
Historic ralliauto
Yle / Pekka Loukkola

Pohjola-ralli ajetaan Kiimingin, Siikajoen ja Raahen suunnilla. Kilpailujohtaja George Kettunen on mukana järjestelyissä 48. kertaa.

- Aloitin juoksupoikana ja tein eväitä talkoolaisille. Kilpailunjohtajana toimin nyt 24. kertaa, joten kokemusta on, Kettunen hymähtää. Ensimmäinen Pohjola-ralli ajettiin 1961.

- Pohjola-ralli voi hyvin. Me halusimme ajaa juhlakilpalun Historic Trophy Rally-kisana. Historic-sarja on hyvin suosittu ja kilpailiijat innoissaan. kahdeksan erikoiskoetta ajetaan lauantaina ja sunnuntaina, George Kettunen jatkaa.

Oulussa ajetaan myös kansalliset luokat Yleinen ja A- ja B-juniorit.

Rallilla on Kettusen mukaan myös tulevaisuutta. Jatkuvuutta Kettunen lupailee SM-osakilpailujen muodossa.

- Olisimme saaneet Rallin SM-sarjan osakilpailun järjestettäväksi myös tänä vuonna, mutta ajankohta olisi ollut toinen. Lupaan, että sellaisen anon ja nuoremmat saavat sen sitten järjestää tulevaisuudessa, Kettunen jatkaa.

Historic-sarjan autot kiinnostavat kuljettajia ja yleisöä

Oululainen Petri Tiikkala ajaa Historic-sarjan osakilpailussa vuoden 1978 Opel Asconalla. Autossa on tehokas moottori, noin 260 hevosvoimaa.

Pohjola-rallin mestaruuden Tiikkala voitti seitsemän vuotta sitten.

- Silloin ajoin modernilla kalustolla, Mitsubishin nelivetomallilla. Sitten olikin aika siirtyä takaisin juurille ja vanhoihin autoihin. Opel oli ensimmäinen kilpamerkki ja siinä pysytään edelleen. Opel on ollut alla sen jälkeen ja hyvin on homma toiminut, Tiikkala kertoo.

- Kilpailuvietti vetää kisoihin edelleen. Vanhat kilpa-autot ja niitten kunnioittaminen ja harrastaminen on periaatteessa pääasia, mutta kilpailutilanteessa vedetään kunnolla. Tosissaan siellä päästellään menemään, Tiikkala naurahtaa.

Pohjola-ralli käynnistyy lauantaina klo 15. Palkinnot jaetaan sunnuntaina Oulun torilla puoliltapäivin.