1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Salakalastus kävi kalliiksi Lapissa

Lapin käräjäoikeus on tuominnut kaksi salakalastajaa yli 13 000 euron korvauksiin ja sakkoihin. Miehet olivat pyytäneet luvattomasti kahdeksan taimenta verkoilla toissa syksynä taimenen kuturauhoituksen aikana Savukosken Nuorttijoella. Kalojen kilohinnaksi tuli lähes neljä tuhatta euroa.

Kotimaan uutiset
Nuorttijoki
Yle

Miehet olivat liikkeellä Nuorttijoella perämoottorilla varustetulla jokiveneellä vuoden 2011 syyskuussa. Toinen miehistä oli nostanut veneeseen pyynnistä kahdeksan märkää verkkoa. Lisäksi veneen pohjalla oli kolme kuivaa verkkoa.

Joella olleet valvojat olivat katsoneet miesten puuhia vastarannalta ja seuranneet heidän kulkuaan joella. Kalastuksenvalvojat olivat puhutelleet miehiä ja soittaneet rajavartioston partion paikalle. Tutkittaessa veneestä oli löytynyt myös suojaamaton kivääri.

Kalojen geneettinen alkuperä selvitettiin

Lapin käräjäoikeus tuomitsi miehet yhteensä 1970 euron sakkoihin. Lisäksi miehet joutuvat korvaamaan Metsähallitukselle aiheutuneista vahingoista kalanpoikastuotantoon ja suojeluarvoon liittyen 2 196 euroa viivästyskorkoineen. Työkustannuksia miehet tuomittiin maksamaan 724,50 euroa.

Taimenten geneettisen alkuperän selvittämisestä aiheutuneista kuluista miehet joutuvat korvaamaan 6 432, 90 euroa.

Lisäksi tuomitut joutuvat yhteisvastuullisesti maksamaan Metsähallituksen oikeudenkäyntikulut 1 926,25 euroa.

Suuri merkitys ennakkotapauksena

Metsähallituksen eräsuunnittelija Markku Seppänen pitää käräjäoikeuden tuomiota merkittävänä.

- Tällä on hyvin suuri merkitys tämmöisenä ennakkotapauksena, koska nyt on käräjäoikeus ottanut kantaa siihen, että myös kalastolla ja virkistyksellä on arvo.

Seppänen toivoo myös, että tuomio tulee vaikuttamaan myös siten, että se vähentää salakalastusta.

- Nykypäivänähän ei tarvitse kenenkään enää ruuan puolesta salakalastusta harrastaa. Toivotaan, että tällä on vaikutusta asenteisiin ja ne jotka salakalastusta harrastavat, miettisivät sitä, että kannattaako tämmöiseen enää ryhtyä.

Metsähallituksen eräsuunnittelija Markku Seppänen toivoo myös, että ihmiset havahtuisivat seuraamaan Lapin vesien tärkeyttä ja asettamaan ne muutamat harvat puhtaat kalakannat siihen arvoon mihin ne kuuluvat.

- Nuorttijoessa ja muutamissa muissa Jäämereen laskevissa vesissä on sekoittumattomia puhtaita taimenkantoja jotka ovat arvossa arvaamattomassa ja emme ehkä vielä tänä päivänä edes tajuta sitä, kuinka arvokkaita ne ovat.

Lue seuraavaksi