1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asuntotuotanto

Meri-Lapin talotehtailla orastavaa optimismia

Suhdanneherkässä pientalorakentamisessa toivotaan seitsemän laihemman vuoden vaihtuvan lihavammiksi. Maailmantaloudessa on merkkejä, jotka voivat merkitä tasaista kasvua myös pientalorakentamiseen.

asuntotuotanto
Omakotitalon rakennustyömaa.
YLE

Meri-Lapin talotehtailla suhtaudutaan tulevaisuuteen varovaisen positiivisesti. Omakotirakentamisessa pahin kuoppa oli 2008-2009, jonka jälkeen seurasi kaksi kohtuullisempaa vuotta.

Viime vuosi oli jälleen alakuloinen, mutta alkaneen vuoden aikana suunnan odotetaan kääntyvän.

- Etelässä on merkkejä piristymisestä. Luultavaa on, että Kemi-Tornio -alueella tullaan perässä, arvioi torniolaisen Mittava Koti Oy:n toimitusjohtaja Lasse Hamari.

Myös Lappli-talojen myyntipäällikkö Paavo Sipola kertoo, että myynti on viime viikkoina kasvanut. Hän arvioi, että kyse on patoutuneen kysynnän purkautumisesta talousnäkymien parantuessa.

Niin ikään Muurametalojen myyntipäällikkö Markku Niemikorpi sanoo, että myynti on nyt viimevuotista vilkkaampaa.

Paikalliset muutokset näkyvät

Suhdanneherkälle alalle heijastuvat pian maailman tai Euroopan talouden näkymät. Vielä vahvemmin näkyvät paikalliset muutokset.

- Esimerkiksi Outokummun toimihenkilölomautukset loivat jonkinlaisen pelon ilmapiirin. Onneksi nyt tilanne on tasaantumassa, sanoo Lasse Hamari.

Tilanteen paikallisen tasaantumisen lisäksi pientalovalmistajiin uskoa luovat hienoiset merkit Pohjois-Amerikan ja Euroopan talouden piristymisestä.

- Takana on seitsemän laihaa vuotta, nyt edessä voisivat olla seitsemän lihavampaa vuotta. Euroopan ja Amerikan piristyminen toisi tasaisemman kasvun ajat, ei varmaankaan samanlaisia kuin viime vuosikymmenellä, toteaa Hamari.

Lue seuraavaksi