Hallitus ei lupaa mitään ennen kuin alkaa tapahtua

Hallituksen on tehtävä päätökset palkkaratkaisun tukemisesta kolmen viikon päästä kehysriihessä. Vaikka puinnilla on hoppu, hallitus ei vielä kiirehdi puhumaan esimerkiksi EK:n ääneen pyytämistä henkilöveroalennuksista.

politiikka

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan työmarkkinajärjestöille ei ole luvattu enempää kuin periaatteellinen valmius tukea palkkaratkaisua jollakin tavalla. Myöskään valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ei lausu ääneen, mitä hallitus voisi tehdä ratkaisuhalujen löytymiseksi.

- Neuvottelutulosta ollaan hallituksessa valmiit tukemaan, jos ratkaisu tukee työllisyyttä. Mitään konkreettisia asioita emme tietenkään tässä vaiheessa pöytään ole luvanneet, Urpilainen sanoo.

Pääministeri Kataisen mukaan ensi alkuun on selvitettävä ainakin se, saavatko keskusjärjestöt edes mandaattia neuvotella keskitetystä ratkaisusta.

Hallitukselle laaja palkkaraami merkitsisi siinä mielessä helpotusta, että se toisi kerralla vakautta epävarmaan taloustilanteeseen. Kehysriihessä hallituksella olisi mahdollisuus riskinottoon ja kasvupanostuksiin, jos saataisiin aikaiseksi maltillinen palkkaratkaisu. Kehysriihi pidetään 21. maaliskuuta.

Tuloratkaisu tuli ajankohtaiseksi eilen, kun Elinkeinoelämän keskusliitto kertoi voivansa neuvotella keskitetystä palkkaratkaisusta. Ehdoksi se asetti nollakorotukset kahdelle vuodelle.

Toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan hallituksen vetoomus sai EK:n liikkeelle. Häkämies pyytää hallitukselta vetoapua verotuksesta, esimerkiksi henkilöverotuksen keventämistä.