Koiranruoka kelpaisi myös ihmisravinnoksi

Lemmikkieläinten ruoat ovat tarkassa syynissä sekä Eviralla että kuntien eläinlääkäreillä. Koiranruuat sisältävät muun muassa sellaisia eläinperäisiä tuotteita, jotka eivät jostain syystä ihmisten muonaan kelpaa. Syömäkelpoisia ne kuitenkin ovat.

Kuva: YLE / Olavi Tarkiainen

Evira valvoo kotimaisia lemmikkieläinten ruokaa valmistavia laitoksia Eviran valvontasuunnitelman mukaan vuosittain. Tämän lisäksi tuotteita valvovat näiden laitosten sijaintialueiden kunnaneläinlääkärit. Valvottavia laitoksia Suomessa on yhteensä 29 kappaletta ja niissä valmistetaan ainoastaan märkäruokia, kuten raakaruokaa, makkaroita ja valmisaterioita.

- Laitosvalvonnan lisäksi tuotteista otetaan näytteitä, joista analysoidaan muun muassa mikrobiologista koostumusta ja haitallisia aineita kuten raskasmetalleja. Joka kerta sekä laitostarkastuksilla että markkinavalvonnan näytteenotossa tehdään pakkausmerkintöjen tarkastus, kertoo Eviran ylitarkastaja Hanna Laatio.

Jokainen tuote ja paketti ei kuitenkaan voi olla valvonnan alla.

- Näissä asioissa on aina syytä muistaa, että vastuu tuotteesta, sen turvallisuudesta ja pakkausmerkintöjen oikeellisuudesta on aina toimijalla.

Suomalaiset märkäruuat sisältävät eläinperäisiä tuotteita: ne ovat teurastamosta peräisin ja sisältävät sellaisia ruhon osia, joita ei kaupallisista syistä haluta käyttää ihmisravinnoksi. Periaatteessa ne siis soveltuisivat myös ihmisravinnoksi.

Eläinperäisten raaka-aineiden lisäksi ruuat sisältävät esimerkiksi kasviksia, viljaa ja kananmunaa.

- Rehuille on omat sallitut lisäaineet. Kuivamuona on sitten toinen juttu, mutta sitä ei Suomessa valmisteta lainkaan, Laatio kertoo.

Vaikka koiranruoka ei olekaan vaarallista, ei se kuitenkaan ole ihmiselle tarkoitettu.

- Koiranruoka on tehty sopimaan koiralla. Koiran ravitsemukselliset tarpeet on oma asiansa, ja ihmisen tarpeet aivan toinen.

Ulkomaiset ruuat myös tarkastelun alla

Myös ulkomaisten laitosten ruokia valvotaan Evirasta käsin. Näytteitä haetaan lemmikkieläinten ruokia myyvistä liikkeistä ja marketeista ja niistä analysoidaan samalla tavalla kuin suomalaisia märkäruokia. Näytteitä otetaan parisataa kappaletta vuosittain.

- Se, mitä näistä aina katsotaan, ovat pakkausmerkinnät. Esimerkiksi se, onko tuotteissa suomenkieliset pakkausmerkinnät, kuten kaikissa Suomessa myytävissä tuotteissa tulisi olla.

Lemmikeilleen voi kuitenkin huoletta syöttää sekä ulkomaisia että suomalaisia sapuskoja. Löydöksiä on vähän ja kotimaisissa tuotteissa Laation mukaan todella vähän. Yleisin puute ovat juuri pakkausmerkinnät.

- Viime vuonna kotimaisista tuotteista ei tehty yhtäkään kieltoa. Harvakseltaan tuontiruuista, esimerkiksi kuivatuista siankorvista, saattaa löytyä salmonellaa. Löydöksiä on silti hyvin harvakseltaan, Laatio korostaa.