1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi ja Myanmar sopivat kehitysyhteistyöstä

Myanmarin presidentti vierailee parhaillaan Helsingissä presidentti Sauli Niinistön vieraana.

Kotimaan uutiset

Myanmarin presidentti Thein Sein on saapunut Helsinkiin vierailulle, osana historiallista, ensimmäistä Euroopan vierailuaan.

Hän keskusteli perjantaina kolmipäiväisen vierailunsa aluksi Tasavallan presidentti Sauli Niiinistön kanssa.

Suomi aloittaa Myanmarin kanssa kahdenvälisen kehitysyhteistyön. Vuosille 2014 - 2016 on varattu 6,4 miljoonaa euroa. Presidentit rohkaisivat myös suomalaisia yrityksiä Myanmarin markkinoille.

Myanmarin presidentti saapui Helsinkiin Norjasta. Hän jatkaa sunnuntaina matkaansa Wieniin Itävaltaan.

Suhtautuminen Myanmariin pehmenee

Myanmar solmii nopeasti suhteita ulkomaailmaan pari vuotta sotilasdiktatuurin päättymisen jälkeen.

Uusi johto, jota presidentti Thein Sein edustaa on saanut vieraikseen muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman ja ulkoministeri Hillary Clintonin. Myös kehitysyhteistyöministeri Heidi Hautala vieraili Myanmarissa loppuvuodesta.

Myönteisiä talousuutisia tulee päivittäin, Ford-autojätti aikoo myydä, autoja ja rekkoja Myanmariin. Myös suuri Hilton-hotelliketju avaa ensimmäisenä alan suuryrityksenä hotellitoiminnan Yangonissa ja muualla.

Apua hallinnon rakentamiseen Suomesta?

Presidentti Thein Sein vierailee lauantaina muun muassa Vuosaaren satamassa ja Geologian tutkimuskeskuksessa.

Myanmarissa on luonnonvaroja öljyä ja mineraaleja. Presidentti Niinistö totesikin, että Suomella on osaamista juuri metsä-ja kaivossektorilla.

Presidentti Niinistö sanoi Suomen seuraavan Myanmarin kehitystä tarkoin. Maamme voi olla avuksi muun muassa hyvän hallinnon rakentamista. Presidentti Niinistö piti tärkeänä myös aseleposopimusten toteutumista eri etnisiä ryhmiä edustavien kapinallisten kanssa.

Suomessa vieraileva Myanmarin presidentti toimi kenraalina ja pääministerinä sotilasjuntan kaudella. Nyt hän johtaa siviilihallitusta.

Muutokset ovat hitaita ja tehtävää riittää niin ihmisoikeuksien parantamisessa kuin yhteiskunnan rakentamisessta. Presidentti Thein Sein vakuutti kuitenkin, että Myanmarissa on alkanut kehitys, jota ei voida pysäyttää.

Siihen, luopuvatko armeijan edustajat parlamenttipaikoista jo seuraavissa vaaleissa 2015, presidentti ei halunnut tarkasti sanoa.

Lue seuraavaksi