1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Jääkiekkoilijoiden työturvallisuus puhuttaa ammattijärjestöjä

SAK:sta ehdotetaan, että ammattijääkiekkoilijat otettaisiin työturvallisuuslain piiriin. Pelaajayhdistys haluaa kiekkoilijoille myös nykyistä kattavamman vakuutusturvan.

urheilu
Jääkiekon SM-liigan ottelu.
Jääkiekkoilijoiden ja muiden ammattiurheilijoiden turvaa loukkaantumistapauksissa pohditaan parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Työturvallisuuslain mukaan työnantaja on velvollinen arvioimaan työpaikan riskit ja poistamaan niitä. SAK:n päälakimies Timo Koskinen ehdottaa, että jääkiekkoilijat otettaisiin työturvallisuuslain piiriin. Nykyinen laki on kymmenen vuoden takaa, ja siinä ammattiurheilijat on rajattu soveltamisalan ulkopuolelle. Koskinen arvioi, että lain soveltaminen jääkiekkoon panisi vauhtia nykyistä turvallisempien kiekkokaukaloiden rakentamiseen.

- Riskit huomioiden olisi syytä tarkastella asiaa. Turvakaukaloiden rakentaminen nopeutuisi, eikä se olisi niin tavattoman hidasta kuin se nyt tuntuu olevan, hän sanoo.

SM-liiga Oy.n toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen katsoo, että turvakaukaloita kyllä tarvitaan, mutta lakia ei sentään tarvitse muuttaa.

- Lakimuutosten tekeminen on kaukaa haettua. Jääkiekko on kuitenkin poikkeava toimiala ja siinä on myös erilaiset riskikertoimet. Normaali työlainsäädäntö ei sovi tähän meidän yhteisöön, hän toteaa Yle Uutisille.

Jääkiekkoilijoiden ja muiden ammattiurheilijoiden turvaa loukkaantumistapauksissa pohditaan parhaillaan myös sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä. Jääkiekkoilijat ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Saarela edustaa työryhmässä urheilijoita. Hän haluaa, että jääkiekkoilijoiden vakuutusturvaa parannetaan. Nykyisessä järjestelmässä hän näkee useita puutteita.

- Tapaturmalain mukainen päiväraha puuttuu kokonaan, yli 300 päivää kestävien sairauksien osalta urheilijalla ei ole vakuutusturvaa, ja tapaturmaeläkettä korvataan vain määräaika, hän luettelee.

SM-liiga Oy:n toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen toteaa, että vakuutuskysymyksistä keskustellaan hyvässä hengessä STM:n työryhmässä. Hän kuitenkin arvioi, että suuret muutokset tulisivat kalliiksi.

- Parempi vakuutusturva tarkoittaa vakuutusmaksujen nousua ja pelaajien palkkojen putoamista, hän tiivistää.

Liigakiekkoilijoista 95 prosenttia kuuluu pelaajayhdistykseen, joka liittyi SAK:hon viime syksynä.

Lue seuraavaksi