Brittitutkijat: Kahvi on vaarassa kadota

Vapaasti kasvavat kahvipensaat ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon, tutkijat sanovat. Ilmastonmuutos on ollut osatekijä myös kahvin hinnan nousuun.

tiede
Kahvinpapuja kuivumassa.
Narong Sangnak / EPA

Tutkijoiden mukaan maailman yleisin kahvipapu saattaa kadota vuosisadan loppuun mennessä.

Brittiläisen Royal Botanic Gardens -tutkimuskeskuksen mukaan ilmaston lämpeneminen voi johtaa arabica-pavun katoamiseen vuoteen 2080 mennessä.

Tutkijat rakensivat tietokoneilla malleja ilmastonmuutoksen mahdollisista vaikutuksista alueilla, joilla kahvipensaita kasvaa. Heidän mukaansa kahvipensaille ilmastollisesti sopivien alueiden määrä vähenee vähintään 65 prosenttia, ja mahdollisesti ne katoavat kokonaan 70 vuodessa.

- Tämän pitäisi herättää päättäjät lajien haurauteen, sanoi tutkimukseen osallistunut Justin Moat Reutersin haastattelussa.

Arabica-pavusta saatava tuotanto muodostaa noin 70 prosenttia maailman kahvimarkkinoista. Sen hinta on viime vuosina kohonnut roimasti, muun muassa ilmaston lämpenemisestä viljelijöille aiheutuvien vaikeuksien takia.

Arabica-pavun sukupuutto on hätkähdyttävä ja huolestuttava näkymä.

Aaron Davis

llmastonmuutoksen kielteiset vaikutukset näkyvät jo nyt laajalti, tutkijat sanovat.

- Yleisin kahvituholainen Hypothenemus hampei on hyötynyt lämpötilan noususta Itä-Afrikassa, lisännyt vahinkoja kahvisadoille, ja sen levittäytyminen entistä laajemmalle on pantu merkille, he sanovat.

Tutkimus julkaistiin hiljattain internetin avoimessa Plos ONE -julkaisussa.

- Arabica-pavun sukupuutto on hätkähdyttävä ja huolestuttava näkymä, sanoo tutkimusjohtaja Aaron Davis.

Vaikka papu ei katoaisi kokonaan, heikentää ilmastonmuutos todennäköisesti kuitenkin satoja ja muuttaa kahvin makua, tutkimuksessa todetaan.

Kahvintuotannon vaikeutuminen uhkaisi miljoonien ihmisten toimeentuloa.

Tutkijat toivovat, että heidän työnsä toimii pohjana erilaisille toimenpideohjelmille kahvin pelastamiseksi.