1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sata miljoonaa haita pyydetään joka vuosi

Salainen pyynti lisääntyi räjähdysmäisesti 90-luvun lopulla, kun haineväkeitosta tuli kalliiseen kaviaariin verrattava herkku.

Greenpeacen 2. maaliskuuta 2013 julkaisema valokuva kalastajan käsissään pitelemästä pakastetusta valkopilkkahaista, jonka kanta uhkaa romahtaa muun muassa evien vuoksi tehtävän liikakalastuksen vuoksi. Kuva: Alex Hofford / Greenpeace / EPA

Laiton haikalojen pyynti on yhä ratkaisematon ongelma, joka uhkaa monien lajien tulevaisuutta. Arviolta 100 miljoona haita saa surmansa vuosittain ihmisen kädestä, kirjoittaa National Geographic -tiedelehti.

Kanadalaisen Dalhousien yliopiston tutkijoiden mukaan kaikkiin eri lajeihin kuuluvista haikaloista noin 6,4 - 7,9 prosenttia tapetaan joka vuosi. Tutkijoiden arvio perustuu lähes sadan erillisen haitutkimuksen yhteisaineistoon.

Tutkimusryhmä on huolissaan haikantojen koosta, sillä keskimäärin kanta pienenee, kun yli 4,9 prosenttia siitä pyydetään. Erityisen alttiita ylikalastukselle ovat lämpimissä merissä elävät valkopilkkahait (_Carcharhinus longimanus), myös pohjoisempana tavattava s_illihai (Lamna nasus) sekä monet vasarahait (Sphyrnidae).

- Ällistyttävä määrä haita pyydetään vuosittain. Luku on aivan liian suuri, jos haikantojen moninaisuus halutaan säilyttää, tutkimusryhmää johtanut biologi Boris Worm sanoo.

Wormin mukaan ryhmän arvio 100 miljoonasta pyydetystä haista on vielä varovainen, sillä vuosittainen pyyntimäärä voi olla jopa 273 miljoonaa haita.

Haikantojen kokoon vaikuttaa liikakalastuksen lisäksi myös se, että ne kasvavat täysikasvuisiksi verrattain hitaasti ja saavat tavallisesti vain muutamia jälkeläisiä.   

Haiden pyynti yleistyi äkisti 1990-luvulla, kun niitä alettiin pyytää erityisesti evien takia. Tärkein syy lisääntyneeseen pyyntiin on hain evistä tehtävä keitto, joka erityiseksi monissa osissa Aasiaa on kalliiseen kaviaariin tai tryffeleihin verrattava herkku.

Vaikka kaikki hainpyynti ei ole sääntöjen vastaista, etenkin laiton elävien haiden evien leikkaaminen on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Leikkaamalla vain evät kalastajan kiintiö ei kulu, koska kiintiö on laskettu pyydettyjen haiden mukaan. Evätön hai kuitenkin painuu merenpohjaan ja kuolee kituen.