1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Syyrian Assad moitti kovin sanoin länsivaltoja

Avun tarjoaminen kapinallisille kirvoitti Syyrian hallitsijan koviin lausuntoihin.

Kuva: EPA

Syyria ja Iran tuomitsevat länsivaltojen Syyrian kapinallisille tarjoaman avun.

Myöhään lauantai-iltana Britanniassa esitetyssä televisiohaastattelussa Syyrian presidentti Bashar al-Assad moitti Britanniaa kovin sanoin maan sekaantumisesta Syyrian kriisiin. Assadin mukaan Britannian puuttuminen Syyrian tilanteeseen on ollut naiivia ja epärealistista.

- Mielestäni Britannia toimii meitä ja samalla myös itseään vastaan, al-Assad sanoi Sky TV:n esittämässä haastattelussa.

Britannia, Yhdysvallat sekä useat muut länsimaat ovat ilmaisseet tukensa Syyrian kapinallisille ja sanoneet, ettei al-Assad voi jatkaa Syyrian johdossa.

Syyrian kapinalliset ovat turhautuneet länsivaltojen haluttomuuteen antaa heille aseellista tukea. Kapinalliset ovat toivoneet länsivaltojen lähettävän heille aseita.

Yhdysvallat ilmoitti torstaina, että se aloittaa ei-sotilaallisen avun tarjoamisen Syyrian kapinallisille. Apu sisältää sairaalatarvikkeita, ruokaa sekä 60 miljoonan dollarin avun perustarpeisiin. Myös Britannia tukee kapinallisille annettavaa apua. Maa ei myöskään ole linjannut pois mahdollista sotilaallista apua tulevaisuudessa.

Syyrian nykyhallintoa tukeva Iran ilmoitti lauantaina, että Yhdysvaltojen avunanto vain syventää Syyrian kriisiä.

Sisällissodaksi kärjistynyt Syyrian kansannousu on vaatinut arviolta jo 70 000 ihmisen hengen.