Lech Walesan homovastaiset puheet hämmästyttävät

Nobel-palkitun demokratiaikonin katsotaan rapauttaneen purkauksellaan maineensa.

Ulkomaat
Puolan entinen presidentti Lech Walesa.
Puolan entinen presidentti Lech Walesa.Jacek Turczyk / EPA

Puolan entinen presidentti Lech Walesa on nostattanut ihmetystä hyökkäämällä homoja vastaan. Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 1983 palkittu Walesa sanoi TVN24-televisiokanavan haastattelussa perjantaina, ettei homoilla ole asiaa merkittäviin poliittisiin tehtäviin.

- Homoilla ei ole oikeutta istua parlamentin eturivissä. Jos heidän on oltava jossain, niin takarivissä tai ehkä jopa muurin takana, 69-vuotias Walesa tokaisi.

Walesa lisäsi, että homojen olisi vähemmistönä syytä tyytyä vähäpätöisempiin tehtäviin yhteiskunnassa.

Walesan mielestä homojen ei myöskään pitäisi saada järjestää kokoontumisia kaupunkien keskustoissa, sillä hän ei halua näiden hämmentävän lapsiaan ja lapsenlapsiaan.

Puolan demokratiaikonin puheet ovat nostattaneet kummastusta ja kiukkua. Arvostelijoiden mielensä Walesa pilasi puheillaan maineensa Puolan kommunistihallinnon kaatajana ja demokraattisten oikeuksien puolustajana.

- Rakastan Lech Walesaa, sillä ilman häntä en olisi nyt tehtävässäni. Hänen poikansa (europarlamentaarikko Jaroslaw Walesan) olisi nyt kuitenkin syytä istuttaa hänet alas ja selittää hänelle muutamia asioita, Puolan ensimmäinen avoimesti homoudestaan kertonut parlamentaarikko Robert Biedron kommentoi ex-presidentin puheita.

Lähteet: AP