Ilkka Kanervan lahjusoikeudenkäynti alkoi hovissa

Käräjäoikeus tuomitsi Kanervan törkeästä lahjuksen ottamisesta 1 vuoden ja 3 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Törkeästä lahjuksen antamisesta tuomion saivat Arto Merisalo, Tapani Yli-Saunamäki ja Toivo Sukari.

Kotimaa
Ilkka Kanerva
Ilkka KanervaJarno Mela / Lehtikuva

Kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok.) lahjusoikeudenkäynti hovioikeudessa on alkanut kutakuinkin lähtöruudusta. Käräjäoikeus tuomitsi Kanervan ja liikemieskolmikon Merisalo, Yli-Saunamäki ja Sukari törkeistä lahjusrikoksista lähes täysin syyttäjän vaatimusten mukaisesti.

Liikemies Kyösti Kakkoseen kohdistetun syytteen törkeästä lahjuksen antamisesta käräjäoikeus hylkäsi. Tuomio jäi siltä osin pysyväksi, koska syyttäjä ei valittanut siitä.

Käräjillä tuomion saaneet vaativat nyt hovioikeudessa käräjäoikeuden tuomion kumoamista.

Syyttäjä puolestaan vaatii Kanervan tuomion koventamista viidellä kuukaudella eli vähintään vuoteen ja kahdeksaan kuukauteen ehdollista vankeutta.

Syntymäpäiväjuhlien sponsorointia ja vaalitukea

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Ilkka Kanervan viime huhtikuussa törkeästä lahjuksen ottamisesta yhden vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Kanerva tuomittiin lisäksi menettämään se virka, jossa rikos oli tehty - eli Varsinais-Suomen liiton hallituksen puheenjohtajan tehtävä.

Samassa yhteydessä Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin Kanervan törkeästä lahjomisesta sekä useista törkeistä konkurssirikoksista. Merisalon yhteisrangaistus oli kuusi vuotta ja Yli-Saunamäen kolme ja puoli vuotta ehdotonta vankeutta.

Liikemies Toivo Sukari sai Kanervan törkeästä lahjomisesta kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta.

Käräjäoikeus laski, että Kanerva oli julkisessa luottamustoimessaan Varsinais-Suomen Liiton hallituksen puheenjohtajana vastaanottanut oikeudettomia etuuksia yhteensä lähes 50 000 euron arvosta. Kyse oli Kanervan 60-vuotisjuhlien sponsoroinnista sekä vaalituesta.

Tuomio tuli toiminnasta maakuntahallituksen puheenjohtajana

Käräjäoikeuden mukaan Kanervan saamat huomattava suuret etuudet olivat ainakin omiaan vaikuttamaan hänen toimintaansa Varsinais-Suomen liiton hallituksen puheenjohtajana.

Maakuntaliitto päättää merkittävistä seudullisista maankäyttö- ja kaava-asioista.

Merisalon, Yli-Saunamäen ja Sukarin liiketoimintojen ydinaluetta oli kiinteistönjalostus. Heillä kaikilla oli vireillä suurhankkeita Varsinais-Suomen alueella.

Käräjäoikeuden mielestä Kanervan on täytynyt ymmärtää, että liikemiesten hänelle tarjoamat edut ovat ainakin osaksi johtuneet hänen vaikutusvaltaisesta asemastaan maakuntajohtajana.

Käräjätuomio syntyi äänestyksen jälkeen äänin 2-1

Kanervan lahjustuomio syntyi käräjillä äänin 2-1. Yksi käräjätuomareista olisi hylännyt kaikki lahjussyytteet.

Lahjusrikoksen täyttyminen edellyttää tekijän tahallisuutta.

Syytteiden hylkäämisen puolesta äänestänyt käräjätuomari katsoi, että Kanervan ottamia etuuksia ei voida kytkeä suoraan hänen rooliinsa Varsinais-Suomen maakuntaliiton hallituksen puheenjohtajana.

Kanerva oli samaan aikaan myös pitkäaikainen parlamentaarikko sekä ulkoministeri.

Häviölle jäänyt käräjätuomari tulkitsikin tilanteen niin, että "Kanerva on saattanut perustellusti mieltää, että hänelle tarjotut edut ovat olleet hyväksyttävää vaalitukea, hyväksyttävää vieraanvaraisuutta tai hyväksyttäviä huomionosoituksia, joiden motiivina on ollut hänen uransa painopiste eli hänen toimintansa valtakunnan politiikassa".

Äänestyksen voittaneet tuomarit taas totesivat, että "virkamiehelle annettu oikeudeton etu ei tule lailliseksi sen vuoksi, että etu on annettu vaalituen muodossa".

Kanerva-juttu on vain sivujuonne suuressa Nova-paketissa

Ilkka Kanervan lahjusjuttu on vain yksi sivupolku nelihaaraisessa Nova-paketissa.

Jokaisessa haarassa pääsyytettyinä ovat Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki.

Tähän mennessä hovioikeus on jo puinut Nova-yhtiöiden konkurssirikokset -haaran ja Rovaniemen kelkkatehdas -haaran.

Ennen pääsiäistä hovioikeus selvittelee myös vaalirahakoneena toimineen Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n rekisterimerkintöjä.

Hovioikeus antanee yhteisratkaisunsa juttukokonaisuudesta kesän kynnyksellä.