Iso-Britannia lähettää lisäapua Syyrian kapinallisille

Iso-Britannia aikoo lähettää lisää apua Syyrian kapinallisille. Samalla Ison-Britannia ulkoministeri sanoi, että tulevaisuudessa myös asetoimitukset voivat olla mahdollisia.

Iso-Britannia aikoo lähettää lisää apua Syyrian kapinallisille. Maan ulkoministeri William Hague kertoi sunnuntaina, että hän antaa asiasta virallisen ilmoituksen ensi viikolla.

Haguen mukaan annettava käsittää esimerkiksi radioita, suojavarusteita ja lääkkeitä. Iso-Britannia seuraa apupäätöksissään Yhdysvaltojen linjaa. Yhdysvaltojen uusi puolustusministeri Chuck Hagel totesi perjantaina, että aseiden tai sotatarkoitukseen soveltuvien tarvikkeiden antaminen kapinallisille ei ole oikea ratkaisu.

Syyrian kapinalliset ovat toistuvasti vedonneet länsimaihin, että nämä myöntäisivät kapinallisille sotatarvikkeita presidentti Bashar al-Assadin kukistamiseksi. Tähän asti länsimaat ovat kuitenkin tyrmänneet väitteet.

Uutistoimistojen mukaan sotilasapua on kuitenkin virrannut Syyrian kapinallisille Turkin ja Jordanian kautta. Oletettavasti aseet ja niiden rahoitus ovat peräisin varakkaista arabimaista, kuten Qatarista ja Saudi-Arabiasta, joilla on omat syynsä tukea Teheranin suojeluksessa olevan presidentti al-Assadin vastustajia.

Kaikki vaihtoehdot pöydällä

Sunnuntaina ulkoministeri Hague kuitenkin totesi, että tulevaisuudessa kaikkia vaihtoehtoja on tarkasteltava. Tämä tarkoittaa, että Iso-Britannia voisi harkita aseiden ja muun sotilasmateriaalin lähettämistä Syyrian kapinallisille.

Iso-Britannia on jo aikaisemmin yrittänyt purkaa EU:n päätöstä, joka kieltää asekaupan Syyriaan. Viime kuun EU:n ulkoministerikokouksessa muut ulkoministerit kuitenkin pitivät päätöksen voimassa ja vielä toistaiseksi aseiden toimittaminen kapinallisille on pannassa.

Yhdysvallat ja EU ovat olleet haluttomia aseistamaan Syyrian kapinallisia - kapinallisten toistuvista pyynnöistä ja vetoomuksista huolimatta. EU pelkää, että osa aseista voisi päätyä kapinallisia lähellä oleville ryhmille, joilla on kytköksiä muun muassa terroristiverkosto al-Qaidaan.

Viime kuukausina Syyrian kapinalliset ovat rakentaneen organisaatiotaan ja komentoketjuaan. Kapinallisten mukaan järjestöllä on yhtenäinen komentoketju, joka hallinnoi aseiden ja sotilastarvikkeiden jakelua kapinallisten keskuudessa. Toistaiseksi toimenpiteet eivät ole vakuuttaneet EU:ta.