Yle Uutiset Syyriassa: Damaskoksen asukkaat tarrautuvat arkeen, mutta sota on lähellä

Jostakin kaukaa erottuu hetken konekiväärin ääni. Sitten kaikki taas hiljenee joksikin aikaa ja hotellin ravintolasta kuuluu iloisen juhlinnan ääniä. Toimittaja Tom Kankkonen ja kuvaaja Ivar Heinmaa raportoivat Syyriasta.

Syyria

Ensivaikutelma Syyrian pääkaupungin Damaskoksen keskustasta voi herättää kysymyksen: Sota - mikä sota?

Hotellin ravintolassa on käynnissä häät, alkuillasta kaupungilla liikkuu runsaasti väkeä ja kaikki näyttää ja tuntuu normaalilta - ainakin pienen hetken.

Sitten hääjuhlan musiikin ja kaupungista kantautuvan liikenteen melun läpi alkaa erottua ukkosta muistuttavaa jylinää - kumeita räjähdyksiä, ilmeisesti Syyrian armeijan tykistötulen ääniä.

Pian äänimaisemaa hallitsevat jostakin Damaskoksen vanhan kaupungin takaa kuuluvat räjähdykset, välillä kumeampia välillä terävämpiä. Jostakin kaukaa erottuu hetken konekiväärin ääni. Sitten kaikki taas hiljenee joksikin aikaa ja hotellin ravintolasta kuuluu iloisen juhlinnan ääniä.

Tiesulkuja ja suljettuja katuja

Damaskoksessa tunnelma vaihtuu hyvin lyhyessä ajassa.

Alkuillan liikenneruuhkat tuntuvat ensin tavalliselta suurkaupunkiongelmalta, mutta nopeasti syyksi paljastuvat lukuisat suljetut kadut ja tiheästi toisiaan seuraavat tarkastuspisteet.

Kaupunki elää piiritystilassa - presidentti Bashar al-Assadin kaatamista ajavat kapinalliset ovat edenneet kaupungin keskustan itä- ja eteläpuolelle, mutta levotonta on muuallakin ja ihmiset yrittävät selvittää itselleen mitkä kaupunginosat, kadut ja tiet ovat turvallisia.

Huhuja on liikkeellä runsaasti - yhden mukaan armeija aloittaa kohta suuroperaation Darayan lähiössä, jotta kapinalliset saadaan häädettyä raunioituneesta lähiöstä.

Kapinallisten halussa ollut alue sijaitsee lähellä tärkeätä sotilaslentokenttää ja Beirutiin johtavaa tietä. Tie on tärkeä henkireikä ja parinkymmenen kilometrin matkalla Libanonin rajalta Damaskokseen matka kulki yhteensä yhdeksän armeijan tarkastuspisteen kautta. Tien lähistöllä maastossa näkyi panssariajoneuvoja ja sotilaita. Mutta tunnelma ei vaikuttanut erityisen kireältä.

"Loppuisi jo - voittajalla ei ole väliä"

Ihmiset ovat turhautuneita. Yhden damaskoslaisen kommentti oli, ettei ole väliä kuka voittaa, kunhan sota saadaan loppumaan. Ihmiset toivovat paluuta jonkinlaiseen normaaliin arkeen niin nopeasti kuin mahdollista.

Toive tuskin toteutuu - presidentti Assad näyttää tarrautuvan valtaan viimeiseen saakka, eivätkä kapinalliset anna periksi, kun he ovat päässeet Damaskoksen porteille.

Tavalliset syyrialaiset pakenevat maassa vellovaa sisällissotaa minne pystyvät. Onnekkaita pakolaisia löytyy hotellista, jossa tämäkin teksti kirjotetaan. Hellyttävän näköisiä lapsia juoksee käytävillä - he ovat ehkä innoissaan yllättävästä hotellilomasta.

Damaskos