1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksa ei anna Bulgarialle ja Romanialle Schengen-oikeuksia

Bulgaria ja Romania eivät saa passivapautta ennen kuin ovat saaneet korruptio-ongelmansa kuriin. Saksa vastustaa myös pelkän sosiaaliturvan perässä tulevia maahanmuuttajia, sanoo sisäministeri.

Ulkomaat

Saksa aikoo estää Bulgarian ja Romanian pääsyn Euroopan unionin passivapaalle vyöhykkeelle. Romanian ja Bulgarian pyrkimystä päästä mukaan ns. Schengenin sopimukseen käsitellään torstaina eurooppaministerien kokouksessa.

Saksan kannan kertoo maan sisäministeri Hans-Peter Friedrich Der Spiegel -lehden haastattelussa. Hänen mukaansa Saksa käyttää veto-oikeuttaan, jos asiasta tulee äänestys.

Saksa ei tule hyväksymään myöskään rajoitettua passivapautta. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että passivapaus koskisi vain lento- tai meriliikennettä.

Friedrich perustelee Saksan kantaa Bulgarian ja Romanian vaikealla korruptio-ongelmalla, johon muut EU-maat ovat vaatineet korjausta jo kauan.

Saksa pelkää, että passivapauden myötä näistä maista suuntautuisi paljon elintasopakolaisuutta nimenomaan Saksaan, jossa on hyvät sosiaaliedut, Friedrich sanoo haastattelussa. Saksa on ministerin mukaan saanut tarpeekseen EU-kansalaisista, jotka väärinkäyttävät sosiaalietuja.

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters

Lue seuraavaksi