Monet ruokavaliot hoitavat diabetesta

Asiantuntijat eivät ole yksimielisiä siitä, millainen ruokavalion pitäisi olla. Olennaista on painonhallinta.

terveys
Mies mittaa vyötärönsä ympärystään.
Mittanauha saa vyötäröä mitattaessa näyttää naisilla enintään 80 ja miehillä 94 senttiä.Marjut Suomi / Yle

Ruoalla ja ruokavaliolla on suuri vaikutus aikuistyypin diabetesta sairastavan terveyteen, mutta asiantuntijat eivät ole yksimielisiä millainen tuon ruokavalion pitäisi olla. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan hyviä tuloksia saadaan kuitenkin monilla eri ruokavalioilla. Olennainen asia on painonhallinta.

Brittien tekemän meta-analyysin mukaan diabeetikkojen sokeriaineenvaihduntaa parantavat ainakin vähähiilihydraattiset, runsasproteiiniset ja välimerelliset ruokavaliot sekä ns. alhaisen glykeemisen indeksin ruokavalio. Analyysissä on tarkasteltu ensisijaisesti lyhyen aikavälin mittareita, ei pitkän aikavälin ennustetta.

Ruokavalioiden vaikutukset veren sokeritasoihin olivat samaa luokkaa kuin diabeteslääkkeiden, joten vaikutuksia voi pitää merkittävinä. Ruokavaliot lisäksi auttoivat potilaita laihtumaan. Vähähiilihydraattinen, alhaisen GI:n ruokavalio ja välimerellinen ruokavalio paransivat myös kolesterolitasoja, tutkijat havaitsivat.

Tulokset perustuvat 20 satunnaistetun ja kontrolloidun ruokavaliotutkimuksen aineistoihin. Tutkittuja ruokavalioita verrattiin mm. vähärasvaiseen, vähäproteiiniseen ja korkean glykeemisen indeksin ruokavalioihin sekä yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten diabetesyhdistysten suosittelemiin ruokavalioihin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Samassa lehdessä ilmestyi pääkirjoitus, jossa asetetaan kyseenalaisiksi osa tutkimuksen päätelmistä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim