Tytöt saavat poikia enemmän hellyyttä päiväkodissa

Jos tytöllä on mekossa vetoketju, hiuksissa pinnejä ja pompuloita, hoitaja auttaa häntä ja jutustelee samalla hänen kanssaan. Poikien tavarat ja vaatteiden kuvat eivät samalla tavalla houkuttele vuorovaikutukseen.

Kotimaa
Elina Paju
Tytöt tukkapinneineen ja pompuloineen saavat enemmän läheisyyttä kuin pojat, joita ei tarvitse esimerkiksi pukemisessa auttaa yhtä paljon. Päiväkotikäytännöistä väitellyt tohtori Elina Paju kertoo, miten vaatteet ja tavarat muokkaavat sukupuolirooleja.

Uuden väitöstutkimuksen mukaan tytöt saavat poikia enemmän huomiota päivähoidossa sekä hoitajilta että toisilta tytöiltä.

Helsingin yliopistossa sosiologiasta tohtoriksi väitellyt Elina Paju sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että tyttöjen asusteet kirvoittavat enemmän keskustelua ja hoivaa hoitajilta.

- Pompulat ja pinnit ovat ihanan herkullisia, kuin karkkeja. Kun tyttöjä puetaan ulos tai tullaan ulkoa sisään, niin tytöt kerääntyvät katselmaan toistensa pompuloita ja pinnejä. He tulevat toistensa iholle, he haluavat tulla kokeilemaan ja ihailemaan toisten tyttöjen juttuja, Paju kertoi.

Näin tyttöjen toistuvista intiimeistä kosketuksista tulee tavallisia.

Mekkojen napit ja pitkät hiukset vaativat hoitajien huomion

Myös hoitajat koskevat ja hoivaavat tyttöjä enemmän heidän vaatteidensa ja asusteidensa takia.

Poikien vaatteet ja tavarat eivät samalla tavalla houkuttele hoitajia vuorovaikutukseen lapsen kanssa.

- Pitkät hiukset ja mekot vaativat aikuisten huomiota. Se ei ole tyttö, joka huomiota vaatii, vaan tietyt esineet. Sitä kautta tyttö tulee saamaan huomiota enemmän, Paju kertoi tutkimuksensa tuloksista.

- Erot tyttöjen ja poikien välillä ovat, että tytöillä on juttuja, joista he eivät selviä itse. Heillä on nappeja selkämyksessä ja pitkät tukat.

- Kun tytöt nousevat nukkarista päivälevolta ja tukka on sekaisin, niin aikuinen ottaa tytön syliin ja laittaa pinnit ja pompulat ja näin tyttö saa läheisyyttä.

Jos taas poika osaa itse vetää hämähäkkipaidan päälleen, se on päiväkodin arjessa hyvä asia, varsinkin isoissa ryhmissä. Käytännössä se kuitenkin vähentää lapsen hoitajilta saamaa huomiota.

Tytöt oppivat koskettelua

Sosiologi uskoo, että tytöille ominaista intiimiä kosketusta ei poikien välillä synny muuallakaan arjessa, pihaleikeissä tai kotona, kun pojat vierailevat toistensa luona.

Tyttöjen ja poikien kohtelun erot vaikuttavat siihen, millaisiksi tyttöjen ja poikien sukupuoliroolit muodostuvat.

- Se, minkälaisiksi ihmisiksi tulemme ja mitä ajattelemme itsestämme, tapahtuu toistuvien kokemusten kautta, Paju sanoi.

- Tyttö voi huomata, että hän voi ottaa vastaan kosketusta ja hän voi antaa kosketusta. Tätä tapahtuu enemmän tytöille kuin pojille, Elina Paju sanoi.