Poliisin asetarkastukset loppuvat Riihimäellä

Poliisi keskittää ampuma-aseiden tarkastuksen Kanta-Hämeessä Hämeenlinnaan ja Forssaan. Riihimäen poliisilaitokselta asetarkastukset lopetetaan. Asetarkastuksiin täytyy tästedes varata aika.

Asetarkastus
pistooli
Simo Kymäläinen / Yle

Pääsyy keskittämiseen on se, että Hämeenlinnan uudessa poliisitalossa Miekkalinnassa on asetarkastuksille asianmukaiset, turvalliset tilat, sanoo Kanta-Hämeen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Martti Salmela.

- Asetarkastukseen on aivan oma sisäänkäynti, eli nyt ei enää tarvitse aseen kanssa tulla tuosta yleisöovesta, mistä kaikki muutkin tulevat. Tämä aina vähän aiheuttaa ihmettelyä, että aseiden kanssa liikutaan tällaisessa toimistoympäristössä. Tämä varmasti rauhoittaa sitä yleisönkin ihmettelyä, että mitä tämä oikein on, kun täällä aseiden kanssa liikutaan, sanoo Salmela.

- Kun keskitetään toimintaa, se säästää myös henkilöresursseja, hän muistuttaa.

Tarkastukset tehdään Hämeenlinnassa jatkossa ajanvarauksella.

Lupamäärät laskussa

Ampuma-aselaki (siirryt toiseen palveluun) edellyttää, että kaikki hankittavat aseet on tuotava tarkastettavaksi poliisilaitokselle hallussapitolupaa haettaessa. Ase on kuljetettava omassa säilytyslaatikossaan, -laukussaan tai muussa suojuksessa. Aseen on oltava lataamaton ja lipas irrotettuna. Myös deaktivoidut aseet täytyy viedä tarkastettavaksi.

Hallussapitolupien määrässä (siirryt toiseen palveluun) ei ole tapahtunut dramaattisia muutoksia viime vuosina, Martti Salmela luonnehtii.

- Aselupien määrä ei ole suuresti muuttunut, on hieman aleneva suunta, myös valtakunnallisesti. Lähinnä vähenemää on tullut käsiaseiden osalta, johon toissavuonna voimaan tullut laki toi tiukennuksia (siirryt toiseen palveluun). Metsästysaseiden ja ampumaurheiluun liittyvien aseiden osalta ei ole juuri tullut muutoksia, kertoo Salmela.

Poliisin aselupatilastojen mukaan aselupien myöntömäärä väheni viime vuonna edellisvuoteen nähden 12 prosenttia. Lupia myönnettiin koko maassa noin 59 000.

Forssassa asetarkastukset jatkuvat entiseen tapaan Murrontiellä. Riihimäeltä tarkastukset loppuvat, ja jatkossa siis Riihimäen seudun metsämiehet ja muut asetta kantaa haluavat ajavat Hämeenlinnaan. Uusi poliisitalo Miekkalinna otetaan käyttöön 18. maaliskuuta.