Harvinainen luonnonsuojelurikos syyteharkintaan

Tulli on saanut valmiiksi esitutkinnan poikkeuksellisen suuressa linnunmunien ja lintujen maahantuonti- ja luonnonsuojelurikostapauksessa. Tapaus paljastui runsas vuosi sitten ja epäiltynä on pohjalaismies Närpiöstä.

Kotimaa
Kuvassa fossiiliksi muuttunut elefanttilinnun muna laatikossa.
Yksi arvokkain takavarikkoon saatu muna on sukupuuttoon kuolleen elefanttilinnun fossiiliEsa Koskimaa / Yle

Rikosvyyhdin Suomea koskevassa esitutkinnassa on selvitetty noin 9 200 linnunmunan ja lähes 300 kuolleen linnun keräämiseen liittyvää maahantuontia ja laitonta keräystä. Tullin laskelmien mukaan ympäristöministeriön määräämien korvausarvojen perusteella vastaajalta vaadittava luonnosuojelulain mukainen korvaussumma nousee noin 780 000 euroon.

Juttukokonaisuus on nyt siirtynyt loppulausunnolle asianosaisille sekä syyteharkintaan Pohjanmaan syyttäjänvirastoon.

Tutkinnan yhteydessä Suomesta paljastui toinenkin suurehko laiton muna- ja lintukokoelma Uudeltamaalta. Sen esitutkinta on vielä kesken. Epäiltynä on yksi henkilö.

Englannista alkunsa saanut laaja luonnonsuojelurikosvyyhti on tuonut esille harvinaisuuksia. Pohjalaismiehen kokoelman arvokkain esine on 450 vuotta sitten sukupuuttoon kuolleen elefanttilinnun fossiiliksi muuttunut muna. Sen arvoksi arvioidaan kymmeniä tuhansia euroja.

Tullin mukaaan tapaukseen liittyen Ruotsissa ja Brittein saarilla on oikeuskäsittelyä odottamassa kuusi vastaavantyyppistä tapausta. Närpiöläismiehen kokoelma on kuitenkin tutkittavista suurin.