Syyttäjä Kanerva-jutussa: Nyt ei puhuta yön pimeydessä jaettavasta huumerahasta

Syyttäjän mukaan lahjuksen antamisesta epäillyillä liikemiehillä oli useita syitä tarjota maakuntahallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanervalle etuja.

Kotimaa
Ilkka Kanerva toimittajien ympäröimänä.
lkka Kanerva Helsingin hovioikeudessa 4. maaliskuuta 2013. Hovioikeudessa alettiin käsitellä Ilkka Kanervaa koskevaa asiakokonaisuutta Nova-asiassa.Jussi Nukari / Lehtikuva

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe kertoi hovioikeudessa esittämässään asiaesittelyssä, että Kanerva-jutussa kaiken ydin on suurten kauppakeskusten rakentaminen.

Syyttäjän mukaan epäiltyjen lahjuksen antajien liiketoiminnassa oli tapahtumassa suuria muutoksia, sillä valvonta kiristyi lainmuutosten myötä.

Syyttäjä määritteli myös rakenteellista korruptiota. Hänen mukaansa vakavassa rakenteellisessa korruptiossa on aina verkostoitumista.

- Kuvattakoon sitä vaikka hyvä veli -verkostoksi, sanoo Rappe.

Syyttäjän mukaan kysymys ei ole yön pimeydessä jaettavasta huumerahasta, vaan päivällä lailliselta näyttävästä rahoituksesta. Kanervaan haluttiin vaikuttaa, jotta maakuntakaava saataisiin liikemiehille edulliseksi.

- Kanervalla oli mahdollisuus vaikuttaa maakuntakaavaan oleellisesti, sillä hallituksen päätökset pohjustetaan poliittisten ryhmien kesken etukäteen, sanoo valtionsyyttäjä Rappe.

Hänen mukaansa Kanervan poikkeuksellisen suurta poliittista painoarvoa ei voi ohittaa.

Syyttäjä kuvaa Kanervan vaikutusvaltaa lainaamalla Loimaan lehdestä poimimaansa Kanerva-sitaattia: "Jumalan kanssa on vaikea neuvotella, mutta ympäristöministeriön kanssa se on mahdollista".