Koiranpentujen taustat tarkassa syynissä

Koirien pentutehtailu on ongelma koko Suomessa. Kasvattajat muistuttavat, että pentu pitää ottaa harkiten ja sekä kasvattajan että koiran taustat on jaksettava selvittää pentutehtailun kitkemiseksi.

Kotimaa
Labradorinnoutajan pentuja.
Julian Smith / EPA

Koiranpentujen pentutehtailu on noussut viime aikoina otsikoihin laajasti. Ei ihme, sillä ongelma on laaja.

Pentutehtailija kasvattaa pentuja paljon ja halvalla, eläinten hyvinvoinnista piittaamatta. Pennut voivat olla lähisukulaisten jälkeläisiä, mikä lisää perinnöllisten sairauksien riskiä. ja rokottamattomia.

- Suomessa on pentutehtailua, mutta ongelma on myös se, että ulkomailta tuodaan "tehtailtuja" pentuja Suomeen, sanoo Elina Kotanen Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistyksestä.

Muillakin lemmikkieläimillä kuin koirilla tehtaillaan pentuja. Jopa eksoottisia eläimiä tiedetään tehtaillun. Niiden kysyntä on kuitenkin sen verran hiljaisempaa, että tehtailu keskittyy tavallisimpiin lemmikkieläimiin.

Se, että pentutehtailusta puhutaan, on lisännyt ihmisten kiinnostusta pentujen taustoihin.

- Kasvattajia tämä ilahduttaa, sillä nyt satsataan taustojen tutkimiseen ja lemmikkiä ei oteta vain hetken mielijohteesta, Kotanen sanoo.

Tärkeää tutustua kasvattajaan

Lemmikkieläinkauppa käy keväällä ja kesällä vilkkaana. Koiranpennun hankinta koetaan helpommaksi, kun vastassa on lämmin kausi.

- Ollaan paljon ulkona ja esimerkiksi koiran opettaminen sisäsiistiksi käy helpommin, toteaa Elina Kotanen Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistyksestä.

Koiranpennun hankkija voi varmistua pentunsa taustasta ja kasvattajan rehellisyydestä monella tavalla. Tärkeää on olla rohkea ja uskaltaa kysyä mieltä askarruttavia asioita.

- Pentua ei pidä hankkia koskaan vain yhden puhelinsoiton perusteella, vaan pitää mahdollisuuksien mukaan käydä katsomassa pentua kasvattajalla useamman kerran. Näin näkee muun muassa sen, millaisissa oloissa koirat ovat ja voi silmämääräisesti arvioida myös niiden ja emon terveyttä, opastaa Elina Kotanen.

Kasvattajalta voi pyytää saada tavata molemmat pennun vanhemmat.

- Joskus esimerkiksi pennun isä on toisella paikkakunnalla, mutta onhan monia tapoja olla yhteydessä. Isän kasvattajalle voi laittaa sähköpostia tai soitella, Elina Kotanen sanoo.

- Kasvattajan osalta kiinnostavaa on tietää, miten usein pentuja tulee ja esimerkiksi se, rekisteröidäänkö ne kaikki. Rekisteröimättömänkin pennun voi hankkia, kunhan selvittää sen taustat, Kotanen jatkaa.