Franzénin kipeä tarina taipuu näyttämölle ja valkokankaalle

Tumman veden päällä -elokuvan kuvaukset on saatu lähes päätökseen Kemissä ja Keminmaassa. Samaan aikaan Kemin kaupunginteatterissa harjoitellaan Peter Franzénin romaanin pohjalta dramatisoitua näytelmää, joka saa ensi-iltansa tänä keväänä.

Kemin kaupunginteatterissa harjoitellaan Peter Franzénin romaanin pohjalta dramatisoitua näytelmää, jonka ensi-ilta on huhtikuussa. Kuva: Riikka Rautiainen / Yle

Elokuva on näyttelijänä alunperin tunnetuksi tulleen Peter Franzénin esikoisohjaus ja pohjautuu hänen omaelämäkerralliseen romaaniinsa. Elokuva on kuvattu kokonaan Franzénin lapsuusmaisemissa. Samaan aikaan teos taipuu myös näyttämölle Kemin kaupunginteatterissa.

Elokuva on kasvutarina pikku Peten selviämisestä perheväkivallan syövereissä. Franzénille oli alusta saakka selvää, että elokuva kuvataan aidossa ympäristössä.

- Osasin oikeestaan jo heti elokuvan kuvauspaikkoja etsittäessä sanoa, että tässä voisi olla tämä kohta ja tämä kohta, joten aika kivuttomasti tämä on mennyt. Oli tärkeää saada tuotua elokuva tänne, koska täällä ei ole ollut hirveästi elokuvatuotantoja, se oli mulle vähän kuin kunnia-asia, luonnehtii Franzén.

Harjoituskausi on meneillään

Teatteriin Tumman veden päällä ennätti jo vuosi sitten, kun Kansallisteatteri tarttui teokseen. Tänä keväänä oman versionsa romaanin pohjalta tekee Kemin kaupunginteatteri, jossa huhtikuun puolivälissä ensi-iltaan tulevan näytelmän harjoitukset ovat täydessä vauhdissa.

- Franzénin ainoa toive oli oikeastaan, kun ruvettiin tekemään ja dramatisoimaan tätä juttua, että säilytetään lapsen näkökulma. Toivottavasti ne aikuiset, jotka tulee kattomaan niin muistaa sen, miten hurja on aikuisten maailma, pohtii Kemin kaupunginteatterin ohjaaja Kimmo Hirvenmäki.

On tässä tullut muutaman kerran kylmiä väreitä, kun olen katsonut näyttelijöiden suorituksia ja kuvausten kauneutta.

Peter Franzén

Kylmiä väreitä on riittänyt

Franzén on purkanut lapsuuden kipukohtia paperille ja seuraa nyt ohjaajana miten jo teatterikorkeakoulusta tutut kollegat Samuli Edelmann ja Matleena Kuusniemi eläytyvät pikku Peten rankkaan maailmaan.

- On tässä tullut muutaman kerran kylmiä väreitä, kun olen katsonut näyttelijöiden suorituksia ja kuvausten kauneutta. Erittäin hieno fiilis tätä on kuitenkin tehdä.

Elokuvassa Peteä näyttelee koekuvausten kautta rooliin valittu rovaniemeläinen 9-vuotias Olavi Angervo, mutta teatterissa tarinaa kuljetetaan toisin.

- Muiston ja muistin logiikkaa lähdettiin tutkimaan, että mitä asioita aikuiselle nousee mieleen omasta lapsuudesta ja mitkä asiat siellä voivat kummitella tavallaan taustalla, jonka jälkeen se rakenne siirtyi esitykseen, sanoo Hirvenmäki.

Kemin kaupunginteatterissa uskotaan, että Tumman veden päällä innostaa ihmisiä teatteriin, koska kyse on paikallisen kirjoittajan tekstistä ja tarinasta, joka pohjautuu hänen omiin kokemuksiinsa.