Peter von Bagh tekee aikamatkan lapsuutensa Ouluun

Elokuvahistorioitsija, professori Peter von Baghin uusin elokuva Muisteja kertoo 1950-luvun Oulusta. Elokuvassa nähdään materiaalia muun muassa Oulun taidemuseon, Pohjois-Pohjanmaan museon, Yleisradion, Kalevan ja yksityishenkilöiden arkistoista.

kulttuuri
Peter von Bagh Oulussa kesällä -51
Peter von Bagh

Peter von Bagh muutti Ouluun viisivuotiaana vuonna 1948 ja lähti kaupungista koulun jälkeen vuonna 1961. Dokumenttielokuva Muisteja tekee aikamatkan tuon ajan Ouluun. Kyseessä on laaja esseetyyppinen elokuva, joka hyödyntää elokuvaa, valokuvaa ja maalauksia.

Ohjaajan mukaan elokuvan tarina koostuu hyvin henkilökohtaisista langoista.

- Aihe on sekä olennainen että velvoittava. Helsinkiä on filmattu loputtomasti. Oulusta meillä ei ole muuta kuin amatöörikuvat, perhealbumit ja luokkakuvat, von Bagh luonnehtii elokuvasta kertovassa tiedotteessa.

Lapsuuden ja nuoruuden paikka on von Baghin mukaan kuvattavana hedelmällinen, sillä siihen tiivistyy koko elämän suuri illuusio.

- Oulu on tällaisen teeman kuvauskohteena lupaavan ristiriitainen, ohjaaja arvioi.

Elokuva Muisteja saa maailman ensi-iltansa Oulussa lauantaina 13. huhtikuuta. Samana päivänä aiemmin oululaisuutta pohditaan usean luennoitsijan voimin myös seminaarissa.