Kardinaalit kokoontuivat valmistelemaan paavin valintaa

Benedictus XVI:n yllätysero on sotkenut kardinaalien pakan niin, että paaviksi saattaa nousta aivan yllättävä nimi, arvioi kirkkoaan hyvin tunteva entinen kardinaali.

Ulkomaat
Kardinaaleja menossa sisään.
Kardinaalit kokoontuvat keskustelemaan uuden paavin valinnasta.Vincenzo Pinto / AFP / Lehtikuva

Katolisen kirkon kardinaalit ovat kokoontuneet Vatikaaniin pohtimaan kirkkonsa tilaa ja tulevaisuutta ennen konklaavia, jossa kirkolle valitaan uusi paavi. Yleensä uutta päämiestä aletaan valita, kun paavinistuin on ollut tyhjänä 15 - 20 päivää. Tällä kertaa tilanne on kuitenkin uusi, koska paavi ei kuollut, vaan jäi eläkkeelle.

Konklaavia edeltävän kokouksen tehtävänä on arvioida, ketkä kardinaaleista sopisivat parhaiten ehdokkaiksi paavinvaaliin. Siinä äänioikeus on alle 80-vuotiailla kardinaaleilla, joita katolisella kirkolla on 117. Myös äänestysiän ylittäneet saavat osallistua konklaaviin, vaikka eivät pääsekään valitsemaan paavia.

Äänestäjien luku on vähentynyt kahdella sitten paavin eroilmoituksen. Indonesialainen Julius Darmaatjadja on ilmoittanut olevansa liian huonossa kunnossa matkustaakseen Vatikaaniin. Skotlannin kardinaali Keith O'Brien puolestaan erosi viime viikolla tehtävästään, kun julkisuuteen on tullut tietoja hänen seksisuhteistaan miesten kanssa. Uransa aikana hän on vastustanut voimakkaasti homoseksuaalien oikeuksia ja tuominnut homoseksuaalisuuden moraalittomaksi.

Uusi paavi johtaa jo menoja pääsiäisenä?

Paavi Benedictus XVI:lle ei ole ilmiselvää seuraajaa. Monien mielestä katolisen kirkon olisi korkea aika saada vapaamielinen paavi, joka olisi lisäksi kotoisin muualta kuin Euroopasta. Veikkailuissa on mainittu kardinaaleja eri puolilta maailmaa.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema eläkkeelle jäänyt kardinaali, joka nimeä toimisto ei kerro, sanoo kaiken olevan auki.

– Kun Johannes Paavali II kuoli vuonna 2005, kaikki olivat miettineet seuraajaa jo kuukausien ajan, joten konklaavi oli lyhyt. Tällä kertaa paavin aivan poikkeuksellinen ero on sotkenut laskemat täysin, kardinaali sanoo ja pitää mahdollisena, että valinnan tulos yllättää kaikki.

Kardinaalien kokouksen odotetaan kestävän tämän viikon loppuun. Italian lehdistössä on arveltu, että konklaavin vuoro on jo ensi maanantaina. Tavoitteena lienee, että uusi paavi olisi virassaan ennen pääsiäistä, jonka juhlinnassa katolisen kirkon johtajalla on suuri rooli.

Lähteet: AFP, Reuters, AP