1. yle.fi
  2. Uutiset

Kemira ei lämpene työntekijöiden yt-esitykselle - vuoropuhelu jatkuu

Työntekijät ehdottivat yt-neuvotteluja, koska heidän mielestään yhtiön viimesyksyinen saneeraus oli ylimitoitettu ja on johtanut ongelmiin. Osapuolet ovat nyt aloittaneet keskustelut ongelmista.

talous
Kemiran toimitalo.
Yle

Kemira Oyj ei pidä tällä hetkellä perusteltuina yt-neuvotteluja, joita ehdotti poikkeuksellisesti työntekijäpuoli. Kemira ja työntekijäpuoli ovat kuitenkin aloittaneet keskustelut työntekijöitä huolestuttavista asioista kaikilla toimipaikoilla.

Molempien osapuolten mukaan neuvotteluja on käyty hyvässä hengessä.

Työntekijäpuoli ehdotti 21. helmikuuta yhteistoimintamenettelyn aloittamista Oulun, Äetsän ja Joutsenon tehtailla, koska työntekijöiden mielestä yhtiön viimesyksyinen saneeraus oli ylimitoitettu. Työvoiman vähentäminen on johtanut pääluottamusmiesten mukaan muun muassa tuotannon häiriintymiseen sekä työ- ja ympäristöturvallisuuden heikentymiseen.

Työntekijäpuoli vaati, että Kemira vahvistaa henkilöresursseja ja pitää ydinosaamiset omissa käsissään.

Maanantaina Kemira antoi tiedotteen, jonka mukaan se on keskustellut työntekijöiden kanssa avoimesti ja hyvässä hengessä kaikilla toimipaikoilla.

- Työntekijöitä huolestuttavia asioita on käyty läpi ja toimenpiteitä vaativille asioille laaditaan suunnitelmia, sanoo Kemiran viestintäjohtaja Leena Lie tiedotteessaan.

Hänen mukaansa keskusteluissa todettiin, että säännöllistä vuoropuhelua jatketaan henkilöstön kanssa kuten tähänkin saakka.

- Emme kuitenkaan pidä varsinaisia yt-neuvotteluja tällä hetkellä perusteltuina, Lie sanoo.

Oulun tehtaalla petyttiin työnantajan päätökseen

Kemiran Oulun tuotantolaitoksella petyttiin työnantajan päätökselle kieltäytyä yt-neuvotteluista. Pääluottamusmies Tomi Juntusen mukaan Oulussa ei ole lainkaan otettu huomioon, että noin 30 työntekijää eli neljännes koko vahvuudesta eläköityy seuraavan viiden vuoden aikana.

Juntusen mukaan työntekijäpuoli pohtii nyt jatkotoimia. Yksi mahdollisuus on kääntyä työ- ja elinkeinoministeriön yt-asiamiehen puoleen, hän sanoo.

Äetsän tehtaan pääluottamusmies Kristo Korpela puolestaan sanoo, että työnantajapuolen kanssa on neuvoteltu hyvässä hengessä. Työntekijäpuoli esitti omat näkemyksensä viime keskiviikkona, ja tänä torstaina he saavat vastinetta. Sitten tiedämme enemmän, Korpela sanoo.

Hän toteaa, että jos samat asiat toteutuvat ilman yt-neuvotteluja, sekin riittää heille.

Kemiran palveluksessa on Suomessa noin 1 200 henkilöä. Viime syksynä käydyn yt-menettelyn päätteeksi yhtiö vähensi 152 henkilöä.

Lue seuraavaksi