Koe uusi yle.fi

Outo liikennemerkki vie järjen Turussa

Turun Kaskenmäessä on yksi Suomen kummallisimmista liikennemerkeistä. Tätä mieltä ovat monet autoilijat. Keskellä tietä möllöttävästä liikenteenopastimesta monet autoilijat eivät piittaakaan tuon taivaallista. Kaskenmäessä on ollut jatkuvia vaaratilanteita.

liikenne
Liikennettä Turun Kaskenmäessä.
Sami Tammi / Yle

Kaskenkadun liikennejärjestelyjä päätettiin muuttaa viime kesänä. Turun keskustaan tuleville busseille ja takseille tehtiin oma ajokaista noin sadan metrin matkalle. Auransillalle laskeva bussikaista kuitenkin loppuu äkillisesti Kaskenmäen puolivälissä liikenteenopastimen kohdalla.

Henkilöautot joutuvat kiertämään liikenteenopastimen vasemmalta puolen päästäkseen takaisin yleisiksi ajokaistoiksi vaihtuville bussikaistoille. Osa autoilijoista ei kuitenkaan näin tee, vaan posottaa liikenteenopastimen oikealta puolen. Torvet soivat, ärräpäät lentelevät ja vaaratilanteet seuraavat toisiaan, kun autoilijat vaihtelevat kaistoja miten sattuu.

Väärinajavat vs. oikeinajavat

Turun ympäristötoimialan suunnittelupäällikkö Matti Salonen myöntää, että kaikki ei ole sujunut niin kuin liikenneinsinöörit olisivat toivoneet.

Ne väärinajajathan sen ovat tehneet hankalaksi niille jotka ajavat oikein.

Matti Salonen

- Se on ollut hieman vaikeasti hahmotettava liikennejärjestely. Ne väärinajajathan sen ovat tehneet hankalaksi niille, jotka ajavat oikein. Jos kaikki ajaisivat oikein, niin sittenhän se kaistanvaihto olisi ihan selkeätä, Matti Salonen sanoo.

Ratkaisu pitäisi löytyä

Ylikonstaapeli Simo Savioja Varsinais-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että Kaskenmäessä ajetaan jatkuvasti liikennesääntöjen vastaisesti. Poliisi ei kuitenkaan ole ryhtynyt sakottamaan törttöilijöitä, sillä mäessä olisi hankala pysäyttää autoilijoita.

- Pitää nyt toivoa, että Kaskenmäen liikennejärjestelyihin saataisiin aikaan jonkinlainen ratkaisu. Ei tämä näinkään voi jatkua, ylikonstaapeli Simo Savioja manaa.

Turun Taksit -yhdistyksen puheenjohtaja Kari Jalonen toivoo, että liikenne Kaskenmäessä saataisiin sujuvammaksi. Läheltä piti -tilanteita on sattunut hänellekin useita.

- Kyllä tätä liikennejärjestelyä on arvosteltu paljon. Yhtään ei positiivista palautetta ole korviin kuulunut, Kari Jalonen kertoo.

- Ei voi ymmärtää, mikä tämän liikennejärjestelyn takana on ollut.

Tarkastellaan uudestaan kesällä

Suunnittelupäällikkö Matti Salonen kertoo, että Kaskenmäkeen haluttiin bussikaistat, koska haluttiin nopeuttaa julkista liikennettä. Ajatuksena oli, että bussien ei tarvitsisi seistä henkilöautojen kanssa samassa jonossa Aurasillan risteyksessä.

Kari Jalonen ei niele asiaa hevillä.

Joutuuhan ne seisomaan kuitenkin henkilöautojen takana.

Kari Jalonen

- Joutuuhan ne seisomaan kuitenkin henkilöautojen takana, jotka vaihtavat liikenteenopastimen jälkeen kaistaa ja haluvat mennä Aurajoen yli tai kääntyä oikealle, Turun Taksit -yhdistyksen puheenjohtaja Kari Jalonen tuhahtaa.

Matti Salonen lupaa, että Kaskenmäen liikennejärjestelyt otetaan uudelleen tarkasteluun viimeistään ensi kesänä. Asiasta päättää lopullisesti kiinteistöliikelaitoksen johtokunta.

- Tarkastellaan tämän nykyisen ratkaisun hyviä ja huonoja puolia. Yksi vaihtoehto on, että ei tehdä mitään. Tai sitten näitä liikennejärjestelyjä selkeytetään. Mutta yksi vaihtoehto on myös se, että luovutaan bussiliikenteen suosimisesta Kaskenmäessä ja palataan aiempaan liikennejärjestelyyn, jossa ei ole erillisiä bussikaistoja, sanoo Matti Salonen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hyönteisruoka

Tiedätkö, mitä syömäsi sirkka on popsinut?

Tutkijat etsivät sopivaa ravintoa ötököille

Mainoskuvat

Presidentti olikin mainoskuvassa vain kasvoillaan – Kampanjan tilannut Pelastusarmeija: Ei kai kukaan tätä dokumenttikuvana pidä

Vanhustenhoito

Yksinhuoltajaäiti avasi kotinsa ovet mummoille – "Kuin minun omia äitejä"

Seksuaalirikokset

Oikeusministeri: Seksuaalirikosten rangaistuksia selvitetään jo – yksittäistapauksia en kommentoi