Norkkoja laskemalla selviää koivun siitepölyn määrä

Koivu on ainoa allergiakasvi, jonka siitepölyn määrää pystytään ennakoimaan norkkoja laskemalla, kertoo allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta. Heinien ja pujojen siitepölyn määrää ei pystytä ennustamaan.

terveys
Keväisiä koivun norkkoja
YLE / Ville Välimäki

Koivu on ainoa siitepölykukinta, jonka määrää pystytään jo näin aikaisessa vaiheessa vuotta ennustamaan.

- Koivu on siinä mielessä helppo allergiakasvi, että koivun norkkoja laskemalla pystytään ennustamaan, minkälainen siitepölykevät tulee. Heinien ja pujojen siitepölyn määrää ei pystytä ennustamaan, kertoo allergianeuvoja Anne Vuorenmaa.

Tämän kevään siitepölyannos on ainakin koivun osalta huomattavasti viime vuotista pienempi, mutta Allergia- ja astmaliiton suosituksen mukaan allergikkojen on syytä aloittaa lääkitys jo nyt, vaikkei oireet olisivatkaan alkaneet. Osa jo tosin oirehtiikin.

- Keski-Euroopassa kukkiii jo leppä ja pähkinäpensas. Kun tuulet osuvat oikein, niin siitepölyhiukkasia lentää tänne Suomeenkin asti, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa kertoo.

Vuorenmaan mukaan tämän kevään siitepölykaudesta odotetaan melko heikkoa. Siitepölykausi on runsaampi noin kolmen vuoden välein.

- Viime keväänähän aika moni alkoi ensimmäistä kertaa herkistyä koivun siitepölylle. Kehotan heitäkin aloittamaan lääkityksen hyvissä ajoin, vaikkei oireita olisi ennen viime kevättä ollutkaan, Vuorenmaa ohjeistaa.

Hoitamaton nuha voi johtaa astmaan

Maantieteellisesti siitepölyn määrissä ei ole suuria eroja, Vuorenmaa kertoo.

- Ajoittuminen on vähän erilainen. Lapissa ollaan parisen viikkoa eteläisempää Suomea jäljessä.

Viime keväänähän aika moni alkoi ensimmäistä kertaa herkistyä koivun siitepölylle. Kehotan heitäkin aloittamaan lääkityksen hyvissä ajoin.

Anne Vuorenmaa

Koivun siitepölystä kärsitään juhannuksen tienoille, sen jälkeen aloittevat heinät ja elokuulla on pujon vuoro.

Vuorenmaan mukaan on erittäin tärkeää aloittaa lääkitys ajoissa.

- Hoitamaton allerginen nuha lisää astmankehittymisriskiä huomattavasti.

Raskaana oleville äideille Vuorenmaa vinkkaa sopiviksi hoitomuodoiksi silmätippoja ja nenäsumutteita. Ulkoilun ajoittamista siitepölyallergikko voi yrittää kykyjensä mukaan miettiä.

- Varhain aamulla ilma on puhtaimmillaan siitepölystä. Mutta ei allergian takia neljän seinän sisälle pidä jumittua, Vuorenmaa toteaa.