1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pyhän Marian kirkon rauniot uhkaavat jäädä kunnostamatta

Kuuden vuoden restaurointityö uhkaa valua hukkaan, kun kunnostukseen ei ole rahaa enää ensi kesäksi. Maakunta-arkeologi ihmettelee, kaatuuko Vaasan talous 25 000 euron vuotuisiin kustannuksiin.

Kuva: YLE / Hans-Mikael Holmgren

Vaasassa Pyhän Marian kirkon raunioiden restaurointi uhkaa jäädä pahasti kesken. Raunioita on kunnostettu kuusi peräkkäistä vuotta, mutta ensi kesäksi rahaa ei ole enää luvattu. Maakunta-arkeologi Pentti Rislan mukaan taustalla ovat Vaasan kaupungin säästötarpeet. Lisäksi tilannetta hankaloittaa se, että Seinäjoelta lopetettiin hiljattain maan ainoa rakennuskonservaattoreita kouluttava linja. Rislan mielestä työtä ei saisi missään tapauksessa jättää kesken, sillä se veisi tilanteen alkupisteeseen.

- Rauniot heikkenee tiettyyn pisteeseen ja sitten tulee uusi tarve korjata niitä. Toivotaan, että järki voittaa ja korjaamista jatketaan mahdollisimman nopeasti. Sanoisin, että tämä on säästö, joka ei tuo säästöjä, vaan vain kustannuksia tulevaisuudessa.

Risla arvioi, että vakavimpien vaurioiden korjaamiseen menisi vielä 3 - 4 kesää. Sen jälkeen vasta päästäisiin jatkuvaan ylläpitokorjaamiseen.

- Rahallisestihan tässä ei puhuttu kovin suurista summista, että tähän tarvikkeisiin noin 10 000 ja palkkoihin noin 15 000, että työjaksot ovat olleet suhteellisen lyhyitä, sellaisia pari kuukautta kesässä. Ei niiden Vaasan talouden kannalta pitäisi olla mitenkään merkittäviä.

Risla heittääkin pallon Vaasan kaupungin päättäjille: kuinka tärkeänä he näkevät raunioiden kunnon.