Tuleva paavi twiittaa ja kasvojen pitää sopia televisioon

Uusi paavi on 60-70-vuotias ja todennäköisimmin konservatiivinen. Paavin itselleen valitsema nimi kertoo paljon. Paaviasiantuntija, yleisen historian dosentti Jussi Hanska veikkaa, että uusi paavi olisi selvillä jo viikon päästä keskiviikkona.

Kotimaa
Paavi Benedictus XVI tervehtii Vatikaanin Pietarinkirkon edustalle kokoontuneita pyhiinvaeltajia.
Paavi Benedictus XVI tervehti Vatikaanin Pietarinkirkon edustalle kokoontuneita pyhiinvaeltajia 8. huhtikuuta.Osservatore Romano / EPA

Paavin tehtävien hoito vaatii tänä päivänä mediapersoonaa.

- Paavilla pitää olla televisiossa toimivat kasvot ja hyvä tapa esiintyä. Paavikin twiittaa nykyisin. Hänessä on oltava karismaa ja maanläheinen asenne. Kaikki kardinaalit ovat äärimmäisen lahjakkaita, montaa kieltä puhuvia. Tietysti jää nähtäväksi, miten uusi paavi vetoaa tavalliseen kadunmieheen. Esimerkiksi paavi Johannes Paavali II oli hyvin rakastettu, kertoo hämeenlinnalainen yleisen historian dosentti Jussi Hanska.

Hanska veikkailee uuden paavin profiilia konservatiiviseksi. Paavin nimi on aina viesti: joko teologinen, kirkkopoliittinen tai poliittinen viesti.

- Benedictus yritti estää ensimmäisen maailmansodan syttymisen, joten edellisen paavin nimenvalinta kertoi pyrkimyksestä maailmanrauhaan. Hänen valitsemansa nimi oli siis ohjelmajulistus.

- Paavi päättää itse, millä nimellä haluaa tulla kutsutuksi. Jos tuleva paavi olisi hyvin konservatiivinen, nimi olisi Pius. Hän olisi sitten Pius XIII, eli 13 ei ole Italiassa epäonnenluku, Hanska kuvailee.

Nopea valinta

Jussi Hanska uskoo nopeaan valintaan, sillä ainakaan ulospäin ei ole vahvoja klikkejä kahden ehdokkaan välillä. Konklaavin eli valintakokouksen säännöt kieltävät kaiken lobbaamisen, mutta keskustella saa.

Yleisen historian dosentti Jussi Hanska seisoo Verkatehtaan edustalla.
Dosentti Jussi Hanskaa kiinnostaa paavin valta.Maarit Piri-Lahti

- Paavin valinta on todennäköisesti sopuisampi kuin vuonna 1978, jolloin liberaali ja konservatiivinen siipi kisailivat ehdokkaillaan. Tuolloin valittu paavi Johannes Paavali II oli kompromissi. Viimeisen yhdeksän paavin ikä on ollut 60-70-välillä, keski-ikä 66,8 vuotta.

- Benedictus XVI oli valittaessa jo 78-vuotias, samoin Johannes XXIII eli näitä ns. ylimenokauden paaveja on ollut vain kaksi. Johannes tosin käynnisti vallankumouksellisesti toisen kirkolliskokouksen, eli kun ajateltiin, että hän elää vain vähän aikaa, se osoittautui vääräksi arvioksi.

Hanskan mukaan yhdeksästä edellisestä paavista vain kaksi on tullut Roomasta ja muut ulkopuolelta ja yli puolet heistä on ollut joko Milanon tai Venetsian arkkipiispa.

Pääsiäinen vaatii kuntoa

Kun konklaavi alkaa, kardinaalit äänestävät Sikstiiniläiskappelin hiljaisuudessa, ovet suljettuina, ja uudesta paavista kertoo valkoinen savu.

- Valitun pitää saada kaksi kolmasosaa äänistä. Arvelen, että selvitään kymmenellä äänestyksellä, ja kun on kaksi äänestystä aamu- ja kaksi iltapäivällä, se merkitsisi, että uusi paavi olisi selvillä jo keskiviikkoiltaan mennessä, Hanska ennustaa.

Uuden paavin ensimmäinen koettelemus on pääsiäisen liturgia.

- Se vaatii kovaa kuntoa.

Hanskan mielestä maailman suurimman uskonnollisen liikkeen ylin johtaja, paavi, on inhimillisesti kiinnostava ilmiö.

- Se uhmaa aikaa tietyllä tavalla.