Satakunnan suurin kauppakeskus uskoo maalämpöön

Poriin puuvillaan nousee noin 100 000 neliön kauppakeskus. Sen energiantarpeesta suurin osa on tarkoitus tuottaa maalämmöllä.

Kotimaa
Porin puuvillan kauppakeskuksen rakennustyömaata.
Jari Pelkonen / Yle

Poriin rakennettava puuvillan kauppakeskus tavoittelee lähes omavaraista energiankäyttöä. Valmistuessaan Satakunnan suurin kauppakeskus saa suurimman osan lämmitykseen- ja viilennykseen käyttämästään energiasta teholtaan puolentoista megawatin maalämpökeskuksesta, joka kerää energiansa kauppakeskuksen maaperästä.

Porattavaa 25 kilometriä

Urakan ensimmäisessä vaiheessa maaperään on porattu mittavan maalämpöjärjestelmän sydän eli 88 porakaivoa, joiden lonkerot ulottuvat 250 metriä syvälle peruskallioon. Yhteensä porattavaa kertyi noin 27 kilometriä.

- Tämä on aika uutta tekniikkaa meille. Lähdimme ensimmäistä kertaa tekemään maaporakaivoja tälläisessa laajuudessa. Siinä oli muutamia asioita, joita piti ratkaista alussa ja sen jälkeen homma lähti sujumaan, kertoo työmaapäällikkö Kari Sundelin Skanska Talonrakennuksesta.

Parin miljoonan investointi

Maalämmöllä on tarkoitus kattaa jopa 80 prosenttia kauppakeskuksen lämmitykseen ja 90 prosenttia viilennykseen kuluvasta energiasta. Pelkästä ekologisesta imagosta ei ole kuitenkaan kyse, vaan parin miljoonan euron investointi maksanee itsensä takaisin vajaassa kymmenessä vuodessa.

- Laskelmamme osoittavat, että se on kannattavaa. Tosin vasta laitoksen toimiessa tiedetään, minkälaista tehoa maaperästä ja kalliosta oikeasti saadaan irti, kertoo kauppakeskuksen rakennuttajan Renor Oy:n toimitusjohtaja Timo Valtonen.

Energiakaivot yleistymässä

Energiakaivojen rakentaminen kauppakeskuksiin ja muihin suuriin kiinteistöihin on yleistymässä, eikä puuvillan järjestelmä ole ainoa laatuaan. Energiatehokkuus ja energiankäytön omavaraisuus oli yksi noin 100 000 neliön kauppakeskushankkeen lähtöajatuksista, eikä siitä ole tingitty missään vaiheessa.

- Haluamme tehdä kaikkemme, että kiinteistömme olisi parasta a-luokkaa näissä asioissa, sanoo toimitusjohtaja Timo Valtonen.