1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lähiruokatukku hyödyntää Humppilan oivallista sijaintia

Humppilaan on perustettu lähiruokaa välittävä tukkukauppa. Ensi alkuun lähiruokatukku toimittaa lähiruokaa suurkeittiöille, kunnille ja ravintoloille. Keväällä tukkukauppa saanee kylkiäisekseen myös paikan, mistä kuluttajakin voi hankkia lähiruokaa. Lähiruokatukku hankkii tavarat 100-150 kilometrin säteellä toimivilta tuottajilta.

Kotimaan uutiset
Ypäjän Vehnämyllyn mylläri Simo Suonpää jauhaa viljaa
Ville Välimäki / Yle

Vielä tänään tukku on tyhjä, mutta se täyttyy tämän kuun aikana perunoista, porkkanoista, punajuurista, hunajasta, lihasta, jauhoista tai leipomotuotteista: kaikesta lähiruoasta, mitä milloinkin tulee tarjolle. Tuotteet on hankittu suoraan tuottajilta.

Yrittäjä kuljettaa tuotteet itse eteenpäin asiakkaille, esimerkiksi suurkeittiöille, ravintoloille, pitopalveluyrityksille tai vaikka vanhusten palvelutaloille.

Lähipuoti Remes Oy:n puotipuksu Kimmo Remes sanoo, että toiminta perustuu Humppilan hyvään logistiseen sijaintiin.

- Toiminta lähtee siitä, että sekä asiakaskunnan että tuottajaverkoston rinki on 100-150 kilometriä. Tällä hetkellä olemassa olevat tuotteet ovat hyvinkin sadan kilometrin sisällä.

Toiminta alkaa Humppilan lähialueella ja laajenee tarpeen ja resurssien mukaan Turku-Tampere-alueelle, kertoo Remes.

Lähiruoan arvostus kasvanut

Humppilan lähiruokatukulle jauhoja toimittaa jatkossa esimerkiksi Ypäjän Vehnämylly. Harvalla suurkeittiön kokilla on aikaa tai mielenkiintoa ajella jauhojenhakumatkalle maaseudulle, kuten esimerkiksi juuri Ypäjänkylään myllylle, missä vilja myllytetään sotien aikaisilla koneilla.

Ypäjän Vehnämyllyn mylläri Simo Suonpää naurahtaa, että on hyvä, että ihmiset vihdoin ja viimein alkavat ymmärtää lähiruokaa.

- Tämä on sitä aitoa lähiruokaa. Me ollaan jo 20 vuotta tehty sitä, olen tehnyt tätä lähiruokaa todella jo niin kauan, mutta nyt vasta se alkaa mennä perille, ja vasta nyt ihmiset arvostavat sitä.