Haapa kovertuu paanuksi talkoilla Kaustisella

Kirkon paanukaton rakentaminen on saanut talkooväen liikkelle Kaustisella. Talvella tehdään suorat paanut, kuperat ja koverat veistetään syksyllä. Paanut oleentuvat talven yli ja urakoitsija asentaa ne paikalleen keväällä 2014.

Kotimaa
Kimmo Anttila käsittelee puolivalmista kattopaanua.

Seurakunta saa lahjaksi työtä ja puutavaraa. Kaustisen meijeriin rakennetussa paanufabriikissa työkoneet laulavat.

– Eihän sitä taivaaseenkaan kehtaa mennä, jos kirkossa on peltikatto. Ei varsinkaan, jos itsekin on Kuorikoskien kirkonrakentajasukua, veistelevät rakentajat.

Eihän sitä taivaaseenkaan kehtaa mennä, jos kirkossa on peltikatto.

Rakennusporukassa sanottua

– Paanukatto on toki näyttävämpi, paremman näköinen kuin peltikatto. Eikä se säätä vasten ole mitenkään huono, jos se kunnolla hoidetaan, vakuuttaa paanun valmistuksesta vastaava Kimmo Anttila.

Kyllä haapa kestää

Haapaa - osin lahjatavaraa - ison kirkon katto nielee 700 kiintokuutiota. Kylmä työskentelytila tekee hyvää puille ja antaa vauhtia luille.

– Puu ei saa kuivua liian nopeasti, ettei siihen tulee halkeamia eikä se sinisty. Olenkin leikilläni sanonut, että pitää olla sen verran kylmä, että pitää koko ajan paiskia töitä, lohkaisee Hannu Virkkala.

Lohkominen käy työstä, sillä puut ovat osin jäässä.

– Mutta porukka on hyvä. Olen sanonut, että tämä on miesten ompeluseura, naurahtaa Elias Koskinen.

Työintoa ainakin piisaa. Kahville ei unohduta turisemaan.

Pantaveistä ja vannesahaa

Vannesaha vaatii osaamista, mutta höylä, kirves ja pantaveitsi pysyvät talkoolaisen kädessä kansakoulupohjalta. Arkkitehdin muotoilemat uudet paanut ovat hieman kapeammat kuin kirkon nykyiset. Talvella talkookööri veistää suorat paanut. Koverat ja kuperat nikkaroidaan syksyllä. Tätä kattovärkkiä vesi karttaa: sisäpintaa koverretaan hiukan ja lopuksi sipaistaan tervaa. Tervanpoltto muhii jo mielissä.

– Kattoa hoidetaan niin, että etelä- ja länsipuoli tervataan viiden vuoden välein ja itä- ja pohjoispuoli kymmenen vuoden välein, sanoo Kimmo Anttila.

Tuon minä tein!

Uusikaarlepyyläinen Paanukatto Oy nivoo talven ajan oleentuneet paanut vuoden kuluttua keväällä paikalleen. Talkoolaisten ei tarvitse katoille kiipeillä. Kaiken pitäisi olla valmiina 2014, ennen lumentuloa. Silloin voi vaikka vähän rintaa röyhistellä.

– Voi sanoa lastenlapsille, että tuota olen minäkin ollut tekemässä.

– Hyvällä hoidolla katto kestää vaikka 300 vuotta.