Zyskowicz: "Johtajien naurettavat kannustimet pitää perustella"

Poliitikkojen mielestä Suomessakin osakkeenomistajien pitäisi päättää johtajien palkitsemisesta.

talous
Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz eduskunnassa.
Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz eduskunnassa 4. maaliskuuta.Yle

Huikeista palkoistaan ja äveriästä pankeistaan tunnetussa Sveitsissä ryhdytään suitsimaan johtajien palkitsemista. Kansanäänestyksessä suurin osa sveitsiläisistä halusi, että osakkeenomistajien päättävän palkkioista yhtiöiden hallitusten sijasta.

Suomalaispolitiikot pitävät valmisteilla olevaa lakia hyvänä uudistuksena. Jo pitkään johtajien korkeita palkkoja kauhistellut kokoomuksen Ben Zyskowicz toivoisi Suomeenkin lisää avoimuutta, ei vain pienen sisäpiirin päätöksiä.

- Jos asiat vietäisiin yhtiökokouksiin, siellä olisi useat sadat piensijoittajat. Heille ja myös julkisuudelle jouduttaisiin perustelemaan osin jopa naurettavia kannustimia. Siinä olisi kyllä oma mielekkyytensä, Zyskowicz sanoo.

Suomessa yhtiöiden hallitukset päättävät johtajien palkitsemisesta ja kannustimista. Jos osakkeenomistajien valtaa kasvatettaisiin, uudistus vaatisi Suomessa osakeyhtiölain muuttamista. Ben Zyskowicz ei aio itse ajaa asiaa eteenpäin, mutta ei aio sitä myöskään vastustaa.

- Ongelmana yritysjohtajien hurjissa palkkioissa on ollut se, että hallituksessa muut yritysjohtajat päättävät toinen toisilleen lempeitä kannustimia. Tälläisen uudistuksen avulla voitaisiin arvioida kannustusten kohtuullisuus ja järkevyys. Kriittistä läpivalaisua tarvitaan.

Koko Eurooppa mukaan?

Sveitsin elinkeinoelämä on vastustanut ankarasti johtajien palkitsemiskäytäntöihin kajoamista. Sen sijaan muualla Euroopassa, erityisesti Saksassa, uudistus on otettu ilolla vastaan.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen (kesk.) pitää niin ikään uudistusta tarpeellisena.

- Mielestäni tämä on ihan hyvä esimerkki meille muille Euroopan maille. Tällä tavalla yhtiön osakkaat pääsisivät vaikuttamaan ihan oikeasti palkkoihin ja palkitsemisjärjestelmien rakentamiseen, Pekkarinen sanoo.

Pekkarinen uskoo, että muut maat ottavat Sveitsistä mallia.

- Mielestäni se on ihan perusteltu malli. Voisi jopa kuvitella, että Sveitsin esimerkki innostaa laajemminkin lähtemään liikkeelle samanlaisiin ratkaisuihin.