1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

"Asuntomessut tulva-alueella on hölmöläisten hommaa"

Pori on hakemassa asuntomessuja Hevosluodon alueelle. Hevosluodossa kymmeniä vuosia maata viljelleen Antti Linnainmaan mukaan rakennuksia pitäisi paaluttaa kymmenien metrien syvyyteen ennen kuin tulee kova vastaan.

Kuva: Porin kaupunki

Asuntomessujen hakeminen Porin Hevosluotoon hämmästyttää alueella maata 60 vuotta viljellyttä kaupunginvaltuutettua Antti Linnainmaata (kesk.). Linnainmaan mielestä tulvariskialueen kaavoittaminen asunnoiksi tuottaa ongelmia. Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä asuntomessuajatuksia.

-Ymmärrän kyllä näitä ymmärtämättömiä ihmisiä, mutta tämä on aivan hölmöläisen hommaa. Puhutaan tulvasuojelusta, mutta täällä on jo valmiiksi tulva. Paalua joudutaan painamaan kymmenien metrien syvyyteen ennen kuin tulee kova vastaan.

Alue on  pumppujen varassa

Linnainmaan mukaan viljely alueella ei olisi mahdollista ilman tulvapumppuja.

- Täällä olisi joka vuosi tulva, jos pumput eivät nostaisi vettä pois pelloilta. Tuntuu ihmeellistä, jos tänne aletaan rakentaa, kun Pori on maan tulvaherkintä aluetta ja tämä Hevosluoto on herkistä herkintä.

Linnainmaa itse uskaltaisi rakentaa asunnon vain muutaman metrin korkeiden pylväiden päälle.

- Tuossa on Kivistiluodon tienviittaa. Se on kolme metriä korkea. Sen alemmas en uskaltaisi asuntoa rakentaa.

"Vastaava ei löydy muualta"

Linnainmaa on myös huolestunut alueen omaleimaisuuden pilaamisesta.

- Tämä on kuin muisto vain tämä luotojen alue, jos tänne tulee asuntomessut. Tämä on niin hieno alue lähellä kaupunkia. Vastaavaa ei löydy Suomesta.

Linnainmaan mukaan kaupunki perusti Hevosluotoon lammasfarmin jo 1750-luvulla. Farmilta toimitettiin villaa muun muassa puuvillatehtaalle. Ensimmäiset varsinaiset vuokrasopimukset viljelijöiden kanssa tehtiin 1910. Hevosluotoon tultiin lossilla.

- Alue oli 1900-luvun alussa tosi märkää. Täällä oli notkoja, joihin  hevonenkin painui kymmeniä senttejä.

Pori tavoittelee asuntomessuja vuodeksi 2017. Messut aiotaan järjestää vuonna Karjarannan ja Hevosluodon alueilla.