Pikkutytöille kaivataan lastenvaatteita - kaupat tarjoavat leopardikuvioita ja glitteriä

Ylen Olotilan toimittaja Anni Alatalo ei halua pukea ekaluokkalaista tytärtään paljastaviin napapaitoihin.

Kotimaa
Jenni Lokki ja Anni Alatalo.
Aamu-tv:ssä keskusteltiin aiheesta, jonka edessä monen lapsen vanhempi raapii päätään vaatekaupassa: miksi tytöille on tarjolla vain leopardikuviota ja glitteriä - ja pojille synkkiä logopaitoja? Missä ovat tavalliset arkivaatteet? Asiaa pohtivat äiti ja toimittaja Anni Alatalo sekä lastenvaateliikkeen kauppias Jenni Lokki.

Tavallisten perusvaatteiden löytäminen pikkutytöille ei ole nykyisin aivan yksinkertaista. Yli 128 cm:n kokoisille tytöille on suurten vaateketjujen kaupoissa tarjolla paljon leopardikuvioita, glitteriä ja napapaitoja, mutta vain vähän tavallisia lastenvaatteita.

Löytyy kaikkea sellaista, mikä on ekaluokkalaisen päälle ihan mahdotonta. Hyvin paljastavia vaatteita, napapaitoja...pikkuaikuisten ja pimatsujen vaatteita.

Anni Alatalo

Tähän ongelmaan törmäsi Ylen Olotilan toimittaja Anni Alatalo, jonka ekaluokkalainen tytär kasvoi ulos 128 cm:n koosta ja siirtyi samalla vaateketjujen pikkutyttöosastolta isompien tyttöjen osastolle.

- Löytyy kaikkea sellaista, mikä on ekaluokkalaisen päälle ihan mahdotonta. Hyvin paljastavia vaatteita, napapaitoja, sellaisia vaatteita, joita on hankala pukea silloin kun leikitään ja jotka on pikkuaikuisten ja pimatsujen vaatteita, Alatalo selitti tiistaina Ylen Aamu-tv:ssä.

- En itse halua pukea sellaisia lapsilleni, hän jatkoi.

Alatalo kirjoitti ongelmasta Ylen Olotilan (siirryt toiseen palveluun) sivuille. Kirjoitus on herättänyt paljon huomiota ja sitä seuranneesta keskustelusta on käynyt ilmi, että moni muukin vanhempi on törmännyt samaan ongelmaan.

Vaihtoehtoja löytyy pienistä erikoisliikkeistä

Lastenvaateliike Pikkuväen ja Pompiin kauppias Jenni Lokki huomauttaa, että sisäänostajana hänen ensimmäinen kriteerinsä lastenvaatteelle on se, että vaatteen tulee olla tarpeenmukainen.

- Meillä Suomessa olosuhteet ovat sellaiset, että kun lapsi puetaan, niin hänellä on ensin sisävaatteet ja siihen päälle pitää vielä pukea ulkovaatteet. Sisävaatteen pitää olla mukava ja helppo ja sen täytyy lämmittää. Napapaita ei toimi Suomen olosuhteissa, Lokki sanoi Aamu-tv:n sohvalla.

Ei minulla ainakaan ole varaa ostaa kokonaista vaatekaapillista näitä merkkituotteita.

Anni Alatalo

Lokki huomautti myös, että hänen liikkeessään pikkutyttöjen vaatteiden kokojaottelun raja ei kulje 134 sentissä, vaan lapsennäköisiä vaatteita tehdään vielä 140:een ja jopa 152 senttiin asti.

Alatalo kuitenkin muistutti, että moni pikkulapsen äiti ei asu lähellä erikoisliikkeitä, joista lastenvaatteita löytyy. Monella ei myöskään ole varaa ostaa lapselleen pelkkiä merkkivaatteita.

- On mahtavaa, että on pieniä liikkeitä, ja että on mahdollisuus käydä ostamassa oikeanlaisia lastenvaatteita, mutta myös niitä halvempia yhden kauden, yhden kesän mekkoja pitää olla, koska ei minulla ainakaan ole varaa ostaa kokonaista vaatekaapillista näitä merkkituotteita ja erittäin laadukkaita, mutta myös hieman kalliimpia vaatteita, Alatalo pohti.