Pula-aika tuli Muhokselle

Muhoksella muistellaan 1940-luvun pula-aikaa näyttelyssä. Talkoohengellä, Marttojen nikseillä ja tiukalla säännöstelyllä oli suuri merkitys suomalaisten selviämisessä. Näyttelyssä nähdään muun muassa pula-ajan esineitä, vaatteita ja ruokavinkkejä.

Kuva: Yle / Iita Pirttikoski

Pula-ajan näyttelyssä Muhoksen kulttuurikeskuksessa katsojan pysäyttää anomus vuodelta 1945. Ouluun kirjatussa kirjeessä pyydetään ostolupaa uudelle peitehuovalle. Perheeseen kuuluu neljä henkeä ja heillä on vain yksi kahden hengen peite. Uusi lapsi syntyy pian, joten uusi huopa tarvittaisiin.

Pula-aika alkoi Suomessa sodan syttymisen myötä vuonna 1939 ja kulutustavaroiden säännöstely jatkui vuoteen 1954. Pahin pula-aika koettiin vuonna 1942, jolloin lähes kaikki elintarvikkeet olivat kortilla.

- Väestö näki nälkää, mustan pörssin kauppa lisääntyi ja väki lähti kaupungista maalle sukulaisten luokse, mistä syötävää sai helpommin, Muhoksen kirjastotoimen johtaja Pirkko Tiepuoli kertoo.

Porkkanat karkkeina

Ostokortteja saattoi enimmillään olla perheessä 50. Säännöstelyn aikana käytettiin runsaasti luonnosta löytyviä antimia sekä ruuanlaitossa että vaatehuollossa.

- Tuolta ajalta on säilynyt reseptejä, esimerkiksi ohjeita voikukanjuurikeiton tai korvikekahvin valmistamiseen, Tiepuoli sanoo.

Pula-ajan käsitöiden tuloksena syntyi muun muassa paperisia verhoja ja puisia nappeja. Ikkunaverhoista ommeltiin vaikkapa takki.

Makeisillekin oli olemassa korvike, kun porkkanan paloja keitettiin sakariinissa.

Pakurikäävän terveysvaikutukset tiedettiin

- Teehen käytettiin kuten nykyäänkin luonnonyrttejä. Myös pakurikääpätee oli tuolloin tunnettu. Saattaa olla, että muun muassa pakurikäävän ansiosta ihmiset pysyivät tuolloin terveempinä, Pirkko Tiepuoli sanoo.

Pula-ajalta on säilynyt tähän päivään useita termejä ja säästämisniksejä.

- Nyt mennään esimerkiksi kortistoon kun mennään työvoimatoimistoon kirjoille. Vettä ei tuhlata hirveästi ja vaatteita paikataan. Toki nuoret elävät nyt runsaan tarjonnan maailmassa, Tiepuoli toteaa.

Pula-aika -näyttely on esillä Muhoksen kulttuurikeskus Koivussa ja Tähdessä maaliskuun loppuun. 11. maaliskuuta maakuntamuseon tutkija Riina Kohonen kertoo iltatilaisuudessa näyttelystä ja suomalaisten mielialoista pula-aikana.