Kun sauna Suomesta Australiaan lähti

Konstin veljekset veivät saunan rakennustaidon mukanaan Lappeenrannasta Australiaan. Älyttömästä ideasta kasvoi pitkäaikainen bisnes maailman toiselle puolelle.

Kuva: Martti Konstin kuva-albumi

Lappeenrantalainen Martti Konsti lähti 1958  kahden veljiensä kanssa Australiaan työn perässä. Tuo lyhyeksi tarkoitettu reissu venyi hänen kohdallaan 50-vuotiseksi.

- Ensin veljet menivät General Motorsin autotehtaalle töihin ja minä läksin rappailemaan. Sovittiin, että tavataan vuoden päästä Sidneyssä, kuvailee Australiaan siirtyneen veljeskatraan suunnitelmia Martti Konsti.

1950-luvun lopulla ei vielä Australiassa suomalaisia saunoja ollut. Ruotsalaisia viritelmiä oli jo olemassa, mutta niiden päälle eivät Konstit perustaneet.

- Eihän ne ruotsalaiset mitään saunoja ole. Niissähän vaan istutaan lauteilla ja luetaan lehtiä. Eikä edes heitetä vettä kiukaalle, nauraa Konsti.

Siihen aikaan oli tapana, että vaatteiden pesuajan saattoi viettää uimahousut jalassa saunassa ja pukea sitten pestyt vaatteet päälle.

Saunanrakentaja Martti Konsti.

Eskimoille jätskiä

Idea saunojen rakentamisesta Intian valtameren saarelle jalostui vuonna 1967, kun Konstit aloittivat bisneksen. Ajatus saunoista Australiassa tuntui aluksi ihan hullulta.

- Kuulostihan se alkujaan aivan ankealta idealta. Ihan kuin olis lähtenyt myymään jätskiä Eskimoille, muistelee Konsti.

Mutta toiminta lähti pikku hiljaa liikkeelle. Ensimmäinen saunan ostaja olikin lähtöisin jostain muualta kuin Austaraliasta tai Suomesta.

- Me myimme sen kreikkalaiselle pesulan omistajalle. Siihen aikaan oli tapana, että vaatteiden pesuajan saattoi viettää uimahousut jalassa saunassa ja pukea sitten pestyt vaatteet päälle.

Vettä kiukaalle ensi kertaa

Konstin veljekset määrittelivät saunan täysin uudelleen maapallon toisella puolella. Nyt luvassa oli ensi kertaa löylyä .

- Meidän saunassa oli kunnon lauteet sekä kiuas, johon sai heittää vettä. Ensimmäiset myydyt kiukaat olivat sähköisiä, mutta kyllä menekkiä riitti puukiukaillekin, kertoo Konsti.

Ensimmäiset kiukaat Australiaan toimitettiin Lappeenrannasta ja myöhemmin Lemiltä. Kivetkin piti rahdata maailman toiselta puolelta.

- Suomalainen kivi oli kestävää. Paikallinen rantakivi murenee lämmössä, eikä sitä kovin kauan voinut kiukaassa käyttää.

Sauna, Finnair ja Finlandia-vodka

Tuontisaunoissa on riittänyt saunotettavia tähän päivään asti ja varsinkin suomalaiset ovat osanneet arvostaa kotimaisia löylyjä maailman toisella laidalla. Finnair monen muun firman ohessa saunotti tärkeitä vieraitaan Konsteilla.

- Esa Pakarinen ja Georg Malmsten istuivat aikanaan saunassamme jokaikinen ilta, kun paikalla olivat.

Suomi-brändiä vietiin jo vuosikymmeniä sitten Australiaan hyvin perinteisin keinoin.

- Olimme monena vuonna eteläisen pallonpuoliskon suurimmassa pääsiäis-showssa esittelemässä mm. Finlandia-vodkaa ja samalla saunottiin, muistelee Martti Konsti.