1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Ongelmissa rämpivä autoala hakee potkua Geneven autonäyttelystä

Volkswagenin Golf palkittiin näyttelyssä vuoden autona. McLaren puolestaan on paljastanut uuden hybridiautonsa.

tekniikka
Volkswagen Golf ihmisten ympäröimänä autonäyttelyssä.
Volkswagen Golf valittiin vuoden autoksi 2013 Geneven autonäyttelyssä.Salvatore Di Nolfi / EPA

Sveitsissä Geneven autonäyttely on alkanut tänään tiistaina. Yleisölle se avautuu torstaina. Se on yksi tärkeimmistä autonäyttelyistä ja järjestetään nyt 83. kerran. Kävijät pääsevät tutustumaan esimerkiksi ylellisyysautoihin lähipäivinä. Näyttelyn aluksi McLaren on paljastanut uuden virtaviivaisen hybridiautonsa, joka on valmistettu hiilikuidusta.

Auto kiihtyy 17 sekunnissa 300 kilometrin tuntivauhtiin. Hintaa sille kertyy 1,3 miljoonaa dollaria eli liki miljoona euroa. Autoa on valmistettu 375 kappaleen sarja.

Kaupaksi eivät ole menneet halvemmatkaan menopelit. Viime vuosi oli autoalalle vaikea, ja ongelmia on Euroopan markkinoilla edelleen. Viime vuonna EU:ssa myytiin 12 miljoonaa uutta autoa. Se on vähiten sitten vuoden 1995.

Tänä vuonna automyynti on kutistunut esimerkiksi Espanjassa liki 10 prosenttia, Italiassa yli 17 prosenttia ja Saksassa yli 10 prosenttia.

Monet autonvalmistajat ovat sulkeneet tehtaitaan Euroopassa. Saksalaisella Volkswagenilla menee kuitenkin melko mukavasti eri puolilla maailmaa. Maanantaina sen uusin Golf voitti Vuoden auton -tittelin Genevessä.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi