Pikavippiongelma kasaantuu käräjäoikeuteen

Pikavippiongelmat ovat ruuhkauttaneet Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden. Jopa 60 prosenttia käsiteltävistä riidattomien velkomusasioiden haastehakemuksista liittyy pikavippeihin. Työmäärä on lisääntynyt niin merkittävästi, että summaarista osastoa vaivaa työntekijäpula.

pikaluotto
Näkymä näyttöruudulta.
YLE

Pikavippiongelmat ovat ruuhkauttaneet Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden. Summaariset eli riidattomien velkomusasioiden haastehakemukset ovat lisääntyneet toissa vuodesta viime vuoteen tuhansilla.

Vuonna 2011 riidattomia haastehakemuksia käsiteltiin 8696 kappaletta. Seuraavana vuonna hakemusten määrä oli jo 11 951 kappaletta. Arvioiden mukaan 60 prosenttia hakemuksista johtuu pikavipeistä.

Summaarisella osastolla on töissä viisi henkilöä, joista kolme käsittelee haastehakemuksia päätyönään. Yksi käsittelijä pystyy vuodessa käsittelemään noin 2700 haastehakemusta.

- Meillä on koko ajan ainakin yhden käsittelijän puute koko ajan, toimistosihteeri Sirkku Kokkonen toteaa.

Pienet laskut paisuvat käsittelykuluista ja koroista

Pelkästään sähköisiä haastehakemuksia saattaa tulla päivittäin 40 - 60 kappaletta.

- Parhaimmillaan meillä käsittelyaika on kolme viikkoa, eli ajat venyvät, Kokkonen huokaisee.

Alkuperäisestä 50 eurosta voi tulla lähes 500 euron paukku.

Sirkku Kokkonen

Summaaristen haastehakemusten ruuhka ei vaikuta muiden juttujen käsittelyaikoihin, kuten esimerkiksi laajojen rikos- ja riita-asioiden käsittelyyn.

Pienestä pikavipistä saattaa paisua suuri lasku, sillä käsittelykulut, oikeudenkäyntikulut ja korot nostavat summaa.

- Alkuperäisestä 50 eurosta voi tulla lähes 500 euron paukku, kun se lopulta meillä on valmistunut yksipuolisena tuomiona, Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden toimistosihteeri Sirkku Kokkonen selittää.