Ilmojen halki käy hiihtäjän tie

Tuulinen Oulu on leijahiihtäjän kaupunki. Kun navakka tuuli vetää useimmat kulkijat pois meren jäältä, kaivavat leijahiihtäjät varusteita esille.

Kuva: Leijakoulu Lappis

Värikkäät leijat halkovat Kempeleenlahden taivasta. Navakka tuuli kuljettaa laudalla kulkevia leijahiihtäjiä.

- Yleinen ennakkoluulo on, että tässä mennään yläilmoissa leijan mukana, vaikka todellisuudessa enimmäkseen mennään jään pinnalla, kertoo leijakoulu Lappiksen kouluttaja Tatu Lappalainen.

Kaikki on kiinni leijasta

Leijan ohjaaminen ei ole kouluttajan mukaan vaikeaa. Leijaa ohjaavan puomin hallinta on kuin pyörän ohjaamista.

- Puomi toimii samalla tavalla kuin pyörän tanko. Vetämällä oikealle leija menee oikealle ja taas vetämällä vasemmalle ja työntämällä oikealla eteen, leija menee vasemmalle. Idean huomaa helposti, Lappalainen opastaa.

Leijahiihto on hänen mukaansa lähinnä leijan lennätystä. Itse suksilla tai laudalla meno leijan vetämänä on pieni osa lajia. Leijan haltuun saaminen vaatii kuitenkin aikaa.

- Se on aluksi vaikeaa, mutta sitten kun tajuaa, millä tavalla se liikkuu, sen saa pysymään ylhäällä, kertoo lajin parissa vasta aloittanut oululainen Talvikki Jalas.

Sopivalla kelillä laudalla pääsee jopa kuutta-seitsemääkymppiä. Lappalaisen mukaan alan konkarit jopa kilpailevat nopeudesta, jolloin nopeudet voivat nousta lähemmäs sataa kilometriä tunnissa.

Nouseva laji

Vauhdikkuudestaan huolimatta leijahiihto on varsin turvallinen laji. Välineistössä ja varustautumisessa kiinnitetään erityistä huomiota turvallisuuteen. Tatu Lappalaisen mukaan vakavia loukkaantumisia sattuu harvoin.

- Yleensä sattuu polvien vääntymisiä tai muita venähdyksiä hypyissä.

Tämä on tällä hetkellä yksi kovimmista talvilajeista, jonka suosio kasvaa koko ajan.

Tatu Lappalainen

Freestyle-puolen temppuilu on yksi leijahiihdon harrastusmahdollisuuksista, mutta ei suinkaan ainoa. Leijahiihtoa voi harrastaa niin retkeilymielellä kuin kilpaillenkin.

- Tämä on tällä hetkellä yksi kovimmista talvilajeista, jonka suosio kasvaa koko ajan, Lappalainen summaa.

Kalajoella kilpaillaan tällä viikolla talvisurffauksen maailmanmestaruuksista.

- Kansainvälisesti emme ole vielä huippuja, mutta taso on koko ajan nousemassa, Lappalainen kertoo.

Lajia harrastetaan ympäri maan. Rannikkoseudun lisäksi leijahiihtää voi muun muassa isoilla järvillä ja tunturialueilla.

- Harrastajia on teini-ikäisistä liki seitsemänkymppisiin, Lappalainen kertoo.

Anna-Mari Kilpijärvi